ایران سمعک

برای راهنمایی و آگاهی برای خرید اجناس شنیداری مثل سمعک

ایران سمعک

برای راهنمایی و آگاهی برای خرید اجناس شنیداری مثل سمعک

درمان اختلال یادگیری در نوشتن

اختلال یادگیری نوشتن در کودکان که یکی از انواع اختلالات یادگیری است امروزه کودکان زیادی را به خود درگیر کرده و والدین نیز مسلما نگران شده اند. کودکی که به این اختلال دچار می شود توانایی نوشتنش به طرز باور نکردنی کم می شود و حتی سطح در حد انتظار را هم رد می کند. این موضوع درحالی است که نوشتن و خواندن یکی از اصلی ترین مهارت های اساسی هر انسانی می باشد که برای موفقیت های تحصیلی و فعالیت های روزمره واجب و حیاتی است. از این رو چاره کار چیست؟ برای مثال افرادی را می بینیم که به اختلال یادگیری نوشتن دچار نیستند اما به علت نداشتن سواد کافی این توانایی را ندارند که نتیجه آن تغییر کردن زندگی هایشان شده است.از این رو ما در ادامه سعی کرده ایم شما را با اختلال یادگیری نوشتن در کودکان آشنا کنیم و سپس به سراغ بهترین روش درمانی برویم.

اختلال یادگیری نوشتن در کودکان چیست؟

اختلال یادگیری نوشتن در کودکان یکی از انواع اختلالات یادگیری می باشد که در سرتاسر دنیا کودکان بسیاری به آن دچار شده اند. کودکی که به این اختلال دچار می شود نمی تواند به راحتی بنویسد که در بسیاری از اوقات تشخیص داده شده اختلال یادگیری نوشتن در کودکان با مشکل های ذهنی، اختلال خواندن و اختلال یادگیری ریاضی همراه است.

در حقیقت کودکی که به این اختلال دچار می شود مهارت های نوشتنش با دیگر کودکان فرق دارد. حتی اگر این کودک بهترین آموزش ها را ببیند و یا بهره هوشی بالایی داشته باشد، اما اگر به این اختلال دچار شده باشد به راحتی نمی تواند بنویسد. کودکان مبتلا به این اختلال معمولا بد خط، نامرتب و کج و معوج می نویسند یا در شرایط حاد تر غلط های دستوری، نقطه گذاری، پاراگراف بندی و املایی مشکل دارند.

انواع اختلال یادگیری نوشتن در کودکان

اختلال یادگیری نوشتن در کودکان انواع مختلفی دارد که در ادامه به شایع ترین آنها پرداخته ایم :

بدخطی در کودکانی که دچار اختلال یادگیری نوشتن هستند

بدخطی در کودکانی که دچار اختلال یادگیری نوشتن هستند

دست خط از انواع اختلال یادگیری نوشتن در کودکان

دست خط بد را با کودکی که دست خطش به دلیل اختلال یادگیری بد است اشتباه نگیرید. چون ممکن است بهترین دانش آموزان هم دست خط های بدی داشته باشد. در اصل اختلال یادگیری نوشتن در کودکان دست خط هایشان را آنقدر بد می کند که کلا ناخوانا می شوند. علاوه بر ناخوانا نوشتن این کودکان کند هم می نویسند.

املا نویسی از انواع اختلال یادگیری نوشتن در کودکان

املا نویسی یکی دیگر از انواع اختلال یادگیری نوشتن می باشد. در اصل هجی کردن و توانایی ایجاد هماهنگی بین اصوات و حروف مهارتی است که باید یک کودک سالم یاد بگیرد تا بتواند درست و صحیح بنویسد. از این رو تطابق و هم خوانی بین واج ها و نوشته ها که یک مهارت است در کودکان مبتلا به این اختلال وجود ندارد یا به خوبی رشد نکرده است.

ترکیب از انواع اختلال یادگیری نوشتن در کودکان

کودکانی که به این نوع از اختلال یادگیری دچار می شوند در انشا نوشتن و ترکیب درست کلمات برای نوشتن مشکل دارند. به عبارتی دقیق تر کودک مبتلا به این اختلال در تبدیل گفتار به نوشتار بسیار ناتوان است که نتیجه آن نوشت های سراسر غلط بر روی کاغذ می باشد.

غلط املایی زیاد در کودکانی که دچار اختلال یادگیری نوشتن هستند

غلط املایی زیاد در کودکانی که دچار اختلال یادگیری نوشتن هستند

نشانه های اختلال یادگیری نوشتن در کودکان

در ادامه ما شما را با مهم ترین نشانه های اختلال یادگیری نوشتن در تمامی کودکان آشنا می کنیم. برخی از مهم ترین نشانه های اختلال یادگیری نوشتن در کودکان عبارت است از :

  • کودک کلمات را یا نادرست و یا ناقص می نویسد.
  • کودک کلمه ها را متناقص می نویسد بصورتی که بزرگ و کوچک هستند.
  • کودک کلمه ها را با اندازه های نامنظم می نویسد.
  • کودک کلمه ها یا حروف هایی که می نویسد ناتمام هستند.
  • کودک در حین نوشتن بسیاری از کلمات را حذف می کند.
  • کودک فاصله های نامناسب بین کلمه ها و حروف می گذارد.
  • کودک مداد را در حین نوشتن بر روی کاغذ فشار می دهد تا پررنگ بنویسد.
  • کودک آهسته و کند می نویسد.

دلیل بروز اختلال یادگیری نوشتن در کودکان

دلایل زیادی در به وجود آمدن این اختلال یادگیری نوشتن در کودکان دخیل هستند ولی مهم ترین دلایل که موجب این اختلال میشوند، عوامل زیر است :

ژنتیک از دلایل بروز اختلال یادگیری نوشتن در کودکان

طی بررسی های انجام شده توسط متخصصین حوزه بیان شده که ژنتیک در مبتلا شدن کودکان به این اختلال نقش دارد. حتی شیوع این اختلال وقتی بیشتر می شود که خانواده ازدواج خانوادگی کرده باشند.

مشکلات مغزی از دلایل بروز اختلال یادگیری نوشتن در کودکان

کودکانی که کارکرد های مغزی خود دچار اختلال هستند ممکن است به این اختلال نیز دچار شوند. چون کودکان مبتلا به این اختلال رشد مغزشان آهسته تر از حد معمول است.

اشکال در توجه و تمرکز از دلایل بروز اختلال یادگیری نوشتن در کودکان

کودک هایی که مشکل در توجه و تمرکز دارند نمی توانند به درستی بر روی مباحث درسی و زندگی توجه و تمرکز کنند چون همواره حواسشان پرت است. یا به عبارتی دیگر می توان گفت این کودکان نمی توانند برای زمانی بلند بر روی یک موضوع تمرکز کنند.

مهارت ‌های حرکتی از دلایل بروز اختلال یادگیری نوشتن در کودکان

امروزه با توجه به دلایل متعدد در بسیاری از کودکان هماهنگی ‌های حرکتی لازم برای درست نوشتن به حد کافی رشد نکرده است. به عبارتی ساده تر ضعف مهارت ‌های حرکتی، عدم هماهنگی انگشتان، عدم هماهنگی بین دست و چشم ‌ها می ‌تواند منجر به اختلال نوشتن در کودکان شود.

مشکل نوشتن در کودکان

مشکل نوشتن در کودکان

مشکلات ناشی از این اختلال در کودکان

کودکانی که به این اختلال دچار هستند با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکنند، که اگر دیگران از آن بی خبر باشند و کودک را درک نکنند، نتایج مخربی را روی وی میگذارند. برخی از این مشکلات عبارتند از :

مشکل در نوشتن حروف یکی از مشکلات ناشی از این اختلال است

کودکانی که به این اختلال دچار شده اند خطوطی که می نویسند منحنی شکل است. چون کودک نمی تواند به درستی مداد را در دست بگیرد و بنویسد که نتیجه آن فاصله گذاری و اندازه نامناسب بین کلمات می باشد. برای مثال به راحتی می توانید بفهمید که کودکتان همانند سایر دوستانش املاهایی را که می گویید نمی نویسد.

درد و ناامیدی از دست خط یکی از مشکلات ناشی از این اختلال است

کودکانی که به این اختلال دچار هستند موقع نوشتن از درد دست خود شکایت می کنند. چون این کودکان حالت آرنج و مچ دست هایشان بد و غیر اصولی قرار گرفته است که نتیجه آن در دست گرفتن خودکار یا مداد به صورت غلط می باشد. همچنین ممکن است برگه‌ های کاغذ از زیر دست این کودکان سر بخورد در نتیجه کودک به علت ایجاد شرایط نامناسب نمی‌‌ تواند درست بنویسد و دچار درد خواهد شد.

مشکل در فاصله گذاری متن یکی از مشکلات ناشی این اختلال است

یکی دیگر از مشکلات ناشی این اختلال در کودکان مشکل در فاصله گذاری بین کلمات و حروف می باشد. حتی می توان گفت که یکی از دشوارترین کارهایی که کودکان مبتلا به اختلال نوشتن با آن مواجه هستند نوشتن درون کادرهای کوچک است. همچنین می توان گفت که مشکلات مرتبط با فاصله گذاری نوشتار در کودکانی که دچار اختلال پردازشی دیداری نیز دیده می‌‌ شود.

مشکل در هجی کردن کلمات یکی از مشکلات ناشی این اختلال است

اصولا نوشتن برای کودکانی که به این اختلال دچار هستند بسیار سخت و مشکل است که همین موضوع باعث می شود ریسک بروز مشکل و اشتباه بالا برود و کودک نتواند حروف را به درستی هجی کند. همچنین کودکان مبتلا به این اختلال زبان انگلیسی را هم به درستی نمی توانند بنویسند و در هجی کردن آن هم مشکل دارند.

عدم رعایت اصول گرامری یکی از مشکلات ناشی این اختلال است

کودکانی که دچار این اختلال هستند عملکرد های نوشتاری شان مانند برنامه ریزی و جمله های گرامری با مشکل مواجه است. از علائم شایع آن می توان به نوشتن جملات سرسری و پر از اشتباه و عدم نقطه گذاری صحیح اشاره کرد.

اختلال نوشتن در کودکان

اختلال نوشتن در کودکان

نحوه ی تشخیص اختلال یادگیری نوشتن در کودکان

یکی از موضوعات حائز اهمیت اختلال یادگیری نوشتن در کودکان تشخیص به موقع می باشد. به عبارتی دیگر اگر به موقع این اختلال را در کودکان خود تشخیص ندهید پیامدهای نامطلوبی به دنبال آن به وجود می آید. از این رو باید برای تشخیص آن از راه های مختلفی اقدام کنید. برای مثال در وهله ی اول خودتان می توانید پیشرفت تحصیلی و فعالیت های روزمره کودکتان را بررسی کنید. در وهله ی بعد باید به سراغ یک مشاوره متخصص در این زمینه بروید چون این کودکان بیمار نیستند تنها همانند سایر افراد نیاز به آموزش های لازم و تکنیک های درمانی دارند. از این رو اگر به یک متخصص مراجعه کنید کودک شما را براساس موارد زیر ارزیابی می کند.

  • درک کودک از تصاویر، حروف الفبا، شکل ها و موضوعات مختلف ارزیابی می شود.
  • میزان و چگونگی نحوه مشارکت دانش آموز در کارهای گروهی و کلاسی ارزیابی می شود.
  • نحوه نوشتن جملات و املاء کلمات بررسی و ارزیابی می شود.
  • میزان توانایی کودک در نوشتن کلماتی که دارای تلفظ یکسان اما نوشتار متفاوت هستند بررسی و ارزیابی می شود.
  • توانایی شنیدن کودک نیز بررسی و ارزیابی می شود.

پیشنهاد میکنیم برای اینکه مطمئن شوید کودک شما به ابن اختلال دچار است یا خیر، در تست اختلال یادگیری در کودکان شرکت کنید. این تست کاملا رایگان بوده و از معتبر ترین تست های اختلال یادگیری در کشور میباشد.

[alert style=”warning”]حتما شرکت کنید : تست اختلال یادگیری در کودکان

والدین چگونه می توانند به کودک خود برای درمان این اختلال کمک کنند؟

عوض کردن برگه های کودک

می توانید برگه های بی خط را جمع کنید و به آن ها برگه های با خط بدهید تا به راحتی بتوانند کلمات را روی خط بگذارند و فاصله جاهای خالی را کاهش دهند.

یاد دادن تایپ کردن

می توانید به کودکان خود در پشت کامپیوتر تایپ کردن را یاد بدهید زیرا با این کار هم سرعت نوشتنش به مرور بالا می رود و هم استرس او برای نوشتن از بین خواهد رفت.

تمرینات ورزشی چند حسی

می توانید از کودک خود بخواهید با شن بازی کند تا با انگشتانش برای نوشتن کلمات بر روی زمین استفاده کند. چون با این کار به خاطر سپردن کلمات در ذهنشان افزایش می یابد.

صحبت کردن و نوشتن

از کودکتان بخواهید کلماتی را که می نویسد با صدای بلند بلند بخواند زیرا با این کار تمرکزشان افزایش می یابد و نقاط مختلف مغز درگیر می شود.

راه های درمان اختلال یادگیری نوشتن در کودکان

دارو درمانی

در این روش درمانی روان پزشک یک دارو برای درمان اختلال یادگیری کودکتان تجویز می کند. همچنین می توانیم بگوییم که این روش درمانی تنها برای مدتی می تواند کودک شما را درمان کند و صورت مسئله را پاک نمی کند.

روان درمانی

یکی از روش های خوب برای درمان این اختلال در کودکانتان روان درمانی می باشد. در این روش درمانی روان شناس برای کودکتان یک سری راهکار های درمانی می دهد تا با انجام آن ها کودکتان به مرور بهتر شود.

نوروفیدبک

نوروفیدبک

روش درمانی نوروفیدبک

یکی از بهترین و جدیدترین روش های درمانی برای اختلال یادگیری نوشتن در کودکان نوروفیدبک می باشد. در این روش درمانی از طریق نقشه مغزی به کودک آموزش داده می شود که خودش بتواند عملکرد مغز خود را بهبود ببخشد. در ضمن می توان گفت این روش درمانی در کنار بهترین بودن آمار بسیار خوب و موثری در درمان این اختلال دارد.

در درمان این اختلال با نوروفیدبک ابتدا ناتوانی ها کنترل می شود تا مناطق مختلف مغز که به درستی کار نمی کنند تغییر پیدا کنند. همچنین می توان گفت نوروفیدبک یک سیستم آموزشی بدون درد است که مغز را برای انجام کارآمدتر با مشارکت فعال فرد آماده می کند. از این رو به مغز آموزش داده می شود با استفاده ار الکترود هایی که به پوست سر فرد متصل شده خودش را آرام آرام بهبود ببخشد.

این الکترود ها با ژل مخصوص روی سر فرد وصل میشوند و هیچگونه انواج یا جریان الکتریکی وارد مغز نمیشود، تنها کاری ک این اکترود ها انجام میدهند این است که فعالیت های مغز را روی مانیتور به نمایش میکشد تا فرد با دیدن آنها یاد بگیرد که امواج مغزش را کنترل کرده و به مرور اختلال را شکست دهد. از این رو این روش درمانی هیچگونه عوارض جانبی نداشته و برای کودکان کاملا مناسب است. 

بهترین روش درمان اختلال یادگیری نوشتن در کودکان کدام است؟

در اصل اگر اختلال یادگیری نوشتن یا هر نوع اختلال یادگیری دیگر در کودکان درمان نشود و پشت گوش انداخته شود نه تنها وضعیت تحصیلی بلکه زندگی روزمره او را به مرور مختل می کند. همچنین کودکان مبتلا به این اختلال کم هوش یا کند ذهن نیستند بلکه دارای هوش بالا می باشند اما به دلیل این اختلال با سایر کودکان تنها در نوشتن تفاوت دارند.

از آنجایی که اکثر والدین دوست ندارند که کودکاشان برای درمان از دارو استفاده کند، بسیار از روش نوروفیدبک استقبال کرده اند و به همین دلیل امروزه این روش درمانی در کودکان بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین از طرفی روان درمانی نیز مانند نوروفیدبک بشدت برای درمان این اختلال مورد استفاده قرار میگیرد.

حال این سوال پیش می آید که کدام روش بهتر است؟ نوروفیدبک یا روان درمانی؟ باید بگوییم که بصورت کلی استفاده همزمان از نوروفیدبک و روان درمانی بهترین راه درمان اختلال یادگیری نوشتن در کودکان است و اینگونه کودک سریع تر به درمان دست میابد همچنین نتیجه ای که از درمان میگیرد ماندگار است و احتمال بازگشت اختلال بسیار پایین می آید. از این رو میتوان گفت قطعی ترین روش درمانی استفاده همزمان از هر دوی آنها است.


بهترین مرکز نوروفیدبک

بهترین مرکز نوروفیدبک

بهترین مرکز نوروفیدبک برای درمان اختلال یادگیری نوشتن در کودکان

برای درمان اختلال یادگیری نوشتن در کودکان حتما باید به بهترین مرکز نوروفیدبک مراجعه کنید تا با بهترین نوروتراپیست ها رو به رو شوید چون آن ها تنها کسانی هستند که با دستگاه نوروفیدبک کار می کنند. از این رو بسیار مهم است که کدام مرکز را جهت مراجعه انتخاب میکنید.

اختلالات در املا نویسی

معرفی انواع اختلالات املا نویسی و درمان آن ها

نوشتن مجموعه‌ای از مهارت‌هاست که هر کدام در قسمت جداگانه‌ای از مغز فعالیت دارد. این مجموعه شامل توانایی‌های دیداری، شنیداری و حرکتی، پردازش اطلاعات می‌باشند. لذا شکل گیری فرایند نوشتن مستلزم به کارگیری هماهنگ توانایی‌های مغز است. امروزه بسیاری از والدین و معلمین با انواع اختلالات دیکته نویسی دانش آموزان مواجه هستند که این اختلالات نوشتاری موجب عدم کسب مهارت نوشتن می‌شود که بسیاری از دانش آموزان را در همان سال اول مدرسه از درس خواندن باز می‌دارد.

دانش آموزانی که دارای اختلال املانویسی هستند دارای هوش معمولی مانند سایر دانش آموزان می باشند و نمی توان آنها را کم هوش و یا دیرآموز خطاب کرد. اختلالات در املا نویسی که در واقع زیر مجموعه‌ای از اختلال در نوشتار می باشد، ناشی از نقص های عصبی و شناختی و یا اختلال کارکردی در یکی از زمینه های مرکزی پردازش اطلاعات می‌باشد.

در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع اختلالات در املانویسی مانند اختلالات دیس گرافیا، دیسلکسیا، اختلالات شنوایی و دیداری و اختلالات عدم تمرکز، و راه های درمان آن از قبیل شیوه های جدید املانویسی، درمان دارویی، روان درمانی و ابزارهای نوروساینس بپردازیم. در ادامه با تیم آموزشی رایاد همراه باشید. 

 

شناسایی اختلال دیکته

 

انواع اختلال دیکته نویسی

اشتباهات و اشکالات املانویسی در واقع ناشی از اختلالات نوشتاری می‌باشد. اختلال در املا نویسی صرفا بد خط بودن دیکته نوشته شده نیست، این یک اختلال پردازش در مغز می‌باشد که موجب می‌شود نحوه‌ی درک و پردازش اطلاعات در فرد مبتلا به این اختلال متفاوت باشد.

به طور کلی فرایند نوشتن شامل رمزگذاری اطلاعات شنیداری و دیداری کلمات و در نهایت نوشتار آنها می‌باشد که خلل در هر یک از توانایی های ذهنی، شنیداری و دیداری منجر به بروز اختلال در املانویسی می شود. از جمله مهم ترین اختلالات یادگیری که زمینه ساز اختلال املانویسی می شوند می توان موارد زیر را نام برد.

 

نارسانویسی - انواع اختلال املا نویسی

 

دیس گرافیا ( نارسانویسی)

دیس گرافیا یکی از شایع ترین اختلالات در نوشتار می‌باشد که در واقع یک اختلال یادگیری مبتنی بر عملکرد مغز است که بر نوشتن تاثیر می گذارد و خود می تواند عامل شکل گیری انواع اختلالات در دیکته نویسی باشد و تقریباً در تمام جنبه‌های روند نوشتن از جمله هجی کردن، خوانایی، فاصله و اندازه کلمات و بیان اختلال ایجاد می‌کند و منجر به بروز ناتوانی‌های نوشتاری و مهارت فنی نوشتن می‌شود.
این اختلال بیشتر در کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی شایع می‌باشد و با سایر ناتوانی‌های یادگیری مانند اختلال گفتار و هماهنگی رشد همپوشانی دارد.

نارسانویسی به طور معمول هنگامی که کودک نوشتن را یاد می‌گیرد مشخص می‌شود، اگر دست خط کودک به طور مداوم تحریف و یا نامشخص باشد ممکن است ناشی از این اختلال باشد. برخی از مشکلات دیکته نویسی نشات گرفته از نارسانویسی موارد زیر می‌باشند.

 

  • حروف کوچک و بزرگ مخلوط شده
  • شکل و اندازه ناسازگار حروف یا حروف ناتمام
  •  بی توجهی نسبت به جزئیات هنگام نوشتن
  •  نیاز مکرر به نشانه های کلامی
  • برای نوشتن بسیار به بینایی متکی است
  •  گرفتگی انگشتان، مچ و کف دست به هنگام نوشتن
  • خوانایی ضعیف
  • برنامه ریزی فضایی ضعیف روی کاغذ
  • عدم هماهنگی مهارت نوشتن و تفکر
  • دشواری در درک و استفاده از هجی ها
  •  نوشتن کلمات اشتباه به هنگام تبدیل ایده به نوشته

 

اختلالات املانویسی

 

دیسلکسیا ( نارساخوانی)

نارسا خوانی یکی از اختلالات موثر در عدم کسب مهارت خواندن و نوشتن می باشد، که زمینه ساز اختلال املا نویسی نیز می شود. کودکان مبتلا به نارسا خوانی واجد هوش طبیعی یا گاه بالاتر از حد طبیعی هستند. به عبارت دیگر نارساخوان‌ها کودکانی هستند که با واژه‌ها آشنایی دارند و در مکالمه از آن‌ها استفاده می‌کنند، اما توانایی درک و شناسایی نشانه‌های نوشتاری یا چاپی را ندارند.
در کودکان مبتلا به نارساخوانی علاوه بر مشکلاتی چون تاخیر در خواندن، حافظه، درک دیداری، درک فضایی و اختلالات شنیداری نیز وجود دارد که تمامی این عوامل سبب بروز اختلال در املا نویسی و ایجاد ضعف در انشا نویسی و سایر دروس نیز می شود. از جمله اختلالات املا نویسی که تحت تاثیر نارسا نویسی بروز می کند می توان موارد زیر را نام برد.

 

  • خواندن از جهت مخالف
  • نوشتن آینه ای
  •  اشکالات شنیداری
  •  عدم توانایی استفاده صحیح از حروف اضافه
  • تاخیر در زمان یادگیری گفتن وقت و زمان
  • کودک تمایل به معکوس نوشتن سمبل های نوشتاری و عکس نوشتن کلمات دارد.
  • این کودکان در بکار بردن کلمات جهت صحیح صحبت کردن اشکال دارند.
  • کودک تمایل دارد گفتار را آهسته، شمرده، درهم و برهم و مردد ادا کند.
  • اشکال در درک فضایی و نقاشی آنها با عدم آگاهی همراه است.

 

اختلالات املانویسی

 

اختلالات شنوایی و دیداری

حافظه‌ی ضعیف دیداری، حساسیت پایین شنیداری، ضعف در حافظه‌ی توالی دیداری از جمله اختلالات رایج در نوشتن می‌باشند که فرایند املا نویسی را برای دانش آموزان مشکل می‌سازند. بدفهمی و درک نادرست کلمات و آوای آنها از جمله مشکلات نشات گرفته از اختلالات شنوایی می‌باشد که به دلیل عدم پردازش اطلاعات دریافتی رخ می‌دهد.

 

اختلال تمرکز و توجه

نداشتن توجه و تمرکز کافی سبب بروز مشکلات و اختلال املا نویسی می‌شود، بیشتر دانش آموزان مبتلا به این اختلال حافظه‌ی دیداری و شنیداری خوبی دارند ولی به علت عدم توجه در فرایند املا نویسی با مشکل مواجه می‌شوند. تقص در توجه بیشتر در کودکان بیش فعال شایع می‌باشد. از جمله مشکلات ناشی از این اختلال در دیکته نویسی می توان موارد زیر را نام برد.

 

  • عدم توجه در نوشتن سرکش حروف (ک و گ)
  • بی دقتی در گذاشتن نقطه (ت،ث،ژ،ق،ن،چ و…)
  • نوشتن تعداد صحیح دندانه ( س،ش و..)
  • تکرار یا حذف برخی حروف (تببربجای تبر یا بیمارستان بجای بیماستان)

 

اختلال قرینه نویسی و وارونه نویسی نیز از انواع اختلال در دیکته نویسی می‌باشند که به گونه‌ای نشات گرفته از اختلالات یادگیری نارسانویسی و نارساخوانی هستند.

 

علاوه برتمام مواردی که در رابطه با بروز اشکلات املانویسی مطرح شد، یکی از عواملی که باعث ناخوانا بودن نوشته ها می‌شود،دست خط بد دانش آموز می‌باشد. تمرین خوش خطی و زیبا نویسی کمک شایانی به تقویت مهارت املا نویسی دانش آموزان می‌کند. برای مطالعه مقاله درباره این موضوع روی لینک کلیک کنید:  راهکارهای خوش خط شدن دانش آموزان

 

 

انواع اختلالات املانویسی

 

درمان اختلالات املا نویسی

املانویسی راهی برای تفویت مهارت نوشتن می باشد. نوشتن یکی از راه های اساسی برقراری ارتباط می باشد ضمن آنکه زمینه را برای پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مهیا می سازد. لذا شناسایی اختلال دیکته و تشخیص و درمان به موقع آنها فرایند یادگیری را برای دانش آموزان آسان کرده و سرعت یادگیری را بهبود می‌بخشد.

راهکارهای بسیاری برای درمان اختلال املانویسی وجود دارد که ساده ترین آنها می‌تواند به کارگیری شیوه های جدید املانویسی باشد.

 

به طور کلی 3 روش اصلی درمانی در اختلالات املا نویسی وجود دارد:

درمان دارویی

در این روش روانپزشک با تجویز دارو اقدام به درمان اختلال یادگیری می کند اما این روش به تتهایی اختلالات دیکته نویسی را رفع نمی کند.

روان درمانی

در این شیوه ی درمانی که بهترین روش درمان اختلال نوشتن می باشد، روانشناس کودک با بررسی چند دیکته آخر دانش آموز اختلال املانویسی را تشخیص داده و از طریق کار درمانی و ارائه راهکارهایی از قبیل دست ورزی، بازی، افزایش تمرکز و تعادل ، تقویت حافظه ی دیداری و…. به درمان اختلال می پردازد.

 

ابزار های نوروساینس

ابزارهای نوروساینس ابزارهایی جدید هستند که عملکرد آنها مبتنی بر نقشه ذهنی کودک مبتلا به اختلال یادگیری می باشد. نوروفیدبک از جمله راههای درمانی موثر می باشد که موجب بهبود عملکرد دانش آموز در فرایند نوشتن می شود.

 

ابزارهای نوروفیدبک - اختلالات املا

 

شناسایی اختلالات املانویسی در دانش آموزان و درمان و پاسخ درست و به موقع به آنان اهمیت بسزایی در رشد و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارد چه بسا بسیاری از دانش آموزان به دلیل نداشتن مهارت نوشتن از داشتن سایرمهارت ها از جمله مهارت برقراری ارتباط با دیگران محروم می شوند. از طرفی عدم کسب مهارت نوشتن و خواندن سبب از دست دادن اعتماد به نفس و سرخوردگی آنها نیز می شود.

بهترین زمان همان کلاس اول ابتدایی است که دانش آموز شروع به نوشتن کلمات می کند.

امیدوارم با شناخت دقیق انواع اختلالات در املا نویسی و به کارگیری روش های درست برای رفع آنها فرصت یادگیری و کسب مهارت خواندن و نوشتن را برای تمامی دانش آموزان فراهم کنیم.

اختلالات در املا نویسی

معرفی انواع اختلالات املا نویسی و درمان آن ها

نوشتن مجموعه‌ای از مهارت‌هاست که هر کدام در قسمت جداگانه‌ای از مغز فعالیت دارد. این مجموعه شامل توانایی‌های دیداری، شنیداری و حرکتی، پردازش اطلاعات می‌باشند. لذا شکل گیری فرایند نوشتن مستلزم به کارگیری هماهنگ توانایی‌های مغز است. امروزه بسیاری از والدین و معلمین با انواع اختلالات دیکته نویسی دانش آموزان مواجه هستند که این اختلالات نوشتاری موجب عدم کسب مهارت نوشتن می‌شود که بسیاری از دانش آموزان را در همان سال اول مدرسه از درس خواندن باز می‌دارد.

دانش آموزانی که دارای اختلال املانویسی هستند دارای هوش معمولی مانند سایر دانش آموزان می باشند و نمی توان آنها را کم هوش و یا دیرآموز خطاب کرد. اختلالات در املا نویسی که در واقع زیر مجموعه‌ای از اختلال در نوشتار می باشد، ناشی از نقص های عصبی و شناختی و یا اختلال کارکردی در یکی از زمینه های مرکزی پردازش اطلاعات می‌باشد.

در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع اختلالات در املانویسی مانند اختلالات دیس گرافیا، دیسلکسیا، اختلالات شنوایی و دیداری و اختلالات عدم تمرکز، و راه های درمان آن از قبیل شیوه های جدید املانویسی، درمان دارویی، روان درمانی و ابزارهای نوروساینس بپردازیم. در ادامه با تیم آموزشی رایاد همراه باشید. 

 

شناسایی اختلال دیکته

 

انواع اختلال دیکته نویسی

اشتباهات و اشکالات املانویسی در واقع ناشی از اختلالات نوشتاری می‌باشد. اختلال در املا نویسی صرفا بد خط بودن دیکته نوشته شده نیست، این یک اختلال پردازش در مغز می‌باشد که موجب می‌شود نحوه‌ی درک و پردازش اطلاعات در فرد مبتلا به این اختلال متفاوت باشد.

به طور کلی فرایند نوشتن شامل رمزگذاری اطلاعات شنیداری و دیداری کلمات و در نهایت نوشتار آنها می‌باشد که خلل در هر یک از توانایی های ذهنی، شنیداری و دیداری منجر به بروز اختلال در املانویسی می شود. از جمله مهم ترین اختلالات یادگیری که زمینه ساز اختلال املانویسی می شوند می توان موارد زیر را نام برد.

 

نارسانویسی - انواع اختلال املا نویسی

 

دیس گرافیا ( نارسانویسی)

دیس گرافیا یکی از شایع ترین اختلالات در نوشتار می‌باشد که در واقع یک اختلال یادگیری مبتنی بر عملکرد مغز است که بر نوشتن تاثیر می گذارد و خود می تواند عامل شکل گیری انواع اختلالات در دیکته نویسی باشد و تقریباً در تمام جنبه‌های روند نوشتن از جمله هجی کردن، خوانایی، فاصله و اندازه کلمات و بیان اختلال ایجاد می‌کند و منجر به بروز ناتوانی‌های نوشتاری و مهارت فنی نوشتن می‌شود.
این اختلال بیشتر در کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی شایع می‌باشد و با سایر ناتوانی‌های یادگیری مانند اختلال گفتار و هماهنگی رشد همپوشانی دارد.

نارسانویسی به طور معمول هنگامی که کودک نوشتن را یاد می‌گیرد مشخص می‌شود، اگر دست خط کودک به طور مداوم تحریف و یا نامشخص باشد ممکن است ناشی از این اختلال باشد. برخی از مشکلات دیکته نویسی نشات گرفته از نارسانویسی موارد زیر می‌باشند.

 

  • حروف کوچک و بزرگ مخلوط شده
  • شکل و اندازه ناسازگار حروف یا حروف ناتمام
  •  بی توجهی نسبت به جزئیات هنگام نوشتن
  •  نیاز مکرر به نشانه های کلامی
  • برای نوشتن بسیار به بینایی متکی است
  •  گرفتگی انگشتان، مچ و کف دست به هنگام نوشتن
  • خوانایی ضعیف
  • برنامه ریزی فضایی ضعیف روی کاغذ
  • عدم هماهنگی مهارت نوشتن و تفکر
  • دشواری در درک و استفاده از هجی ها
  •  نوشتن کلمات اشتباه به هنگام تبدیل ایده به نوشته

 

اختلالات املانویسی

 

دیسلکسیا ( نارساخوانی)

نارسا خوانی یکی از اختلالات موثر در عدم کسب مهارت خواندن و نوشتن می باشد، که زمینه ساز اختلال املا نویسی نیز می شود. کودکان مبتلا به نارسا خوانی واجد هوش طبیعی یا گاه بالاتر از حد طبیعی هستند. به عبارت دیگر نارساخوان‌ها کودکانی هستند که با واژه‌ها آشنایی دارند و در مکالمه از آن‌ها استفاده می‌کنند، اما توانایی درک و شناسایی نشانه‌های نوشتاری یا چاپی را ندارند.
در کودکان مبتلا به نارساخوانی علاوه بر مشکلاتی چون تاخیر در خواندن، حافظه، درک دیداری، درک فضایی و اختلالات شنیداری نیز وجود دارد که تمامی این عوامل سبب بروز اختلال در املا نویسی و ایجاد ضعف در انشا نویسی و سایر دروس نیز می شود. از جمله اختلالات املا نویسی که تحت تاثیر نارسا نویسی بروز می کند می توان موارد زیر را نام برد.

 

  • خواندن از جهت مخالف
  • نوشتن آینه ای
  •  اشکالات شنیداری
  •  عدم توانایی استفاده صحیح از حروف اضافه
  • تاخیر در زمان یادگیری گفتن وقت و زمان
  • کودک تمایل به معکوس نوشتن سمبل های نوشتاری و عکس نوشتن کلمات دارد.
  • این کودکان در بکار بردن کلمات جهت صحیح صحبت کردن اشکال دارند.
  • کودک تمایل دارد گفتار را آهسته، شمرده، درهم و برهم و مردد ادا کند.
  • اشکال در درک فضایی و نقاشی آنها با عدم آگاهی همراه است.

 

اختلالات املانویسی

 

اختلالات شنوایی و دیداری

حافظه‌ی ضعیف دیداری، حساسیت پایین شنیداری، ضعف در حافظه‌ی توالی دیداری از جمله اختلالات رایج در نوشتن می‌باشند که فرایند املا نویسی را برای دانش آموزان مشکل می‌سازند. بدفهمی و درک نادرست کلمات و آوای آنها از جمله مشکلات نشات گرفته از اختلالات شنوایی می‌باشد که به دلیل عدم پردازش اطلاعات دریافتی رخ می‌دهد.

 

اختلال تمرکز و توجه

نداشتن توجه و تمرکز کافی سبب بروز مشکلات و اختلال املا نویسی می‌شود، بیشتر دانش آموزان مبتلا به این اختلال حافظه‌ی دیداری و شنیداری خوبی دارند ولی به علت عدم توجه در فرایند املا نویسی با مشکل مواجه می‌شوند. تقص در توجه بیشتر در کودکان بیش فعال شایع می‌باشد. از جمله مشکلات ناشی از این اختلال در دیکته نویسی می توان موارد زیر را نام برد.

 

  • عدم توجه در نوشتن سرکش حروف (ک و گ)
  • بی دقتی در گذاشتن نقطه (ت،ث،ژ،ق،ن،چ و…)
  • نوشتن تعداد صحیح دندانه ( س،ش و..)
  • تکرار یا حذف برخی حروف (تببربجای تبر یا بیمارستان بجای بیماستان)

 

اختلال قرینه نویسی و وارونه نویسی نیز از انواع اختلال در دیکته نویسی می‌باشند که به گونه‌ای نشات گرفته از اختلالات یادگیری نارسانویسی و نارساخوانی هستند.

 

علاوه برتمام مواردی که در رابطه با بروز اشکلات املانویسی مطرح شد، یکی از عواملی که باعث ناخوانا بودن نوشته ها می‌شود،دست خط بد دانش آموز می‌باشد. تمرین خوش خطی و زیبا نویسی کمک شایانی به تقویت مهارت املا نویسی دانش آموزان می‌کند. برای مطالعه مقاله درباره این موضوع روی لینک کلیک کنید:  راهکارهای خوش خط شدن دانش آموزان

 

 

انواع اختلالات املانویسی

 

درمان اختلالات املا نویسی

املانویسی راهی برای تفویت مهارت نوشتن می باشد. نوشتن یکی از راه های اساسی برقراری ارتباط می باشد ضمن آنکه زمینه را برای پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مهیا می سازد. لذا شناسایی اختلال دیکته و تشخیص و درمان به موقع آنها فرایند یادگیری را برای دانش آموزان آسان کرده و سرعت یادگیری را بهبود می‌بخشد.

راهکارهای بسیاری برای درمان اختلال املانویسی وجود دارد که ساده ترین آنها می‌تواند به کارگیری شیوه های جدید املانویسی باشد.

 

به طور کلی 3 روش اصلی درمانی در اختلالات املا نویسی وجود دارد:

درمان دارویی

در این روش روانپزشک با تجویز دارو اقدام به درمان اختلال یادگیری می کند اما این روش به تتهایی اختلالات دیکته نویسی را رفع نمی کند.

روان درمانی

در این شیوه ی درمانی که بهترین روش درمان اختلال نوشتن می باشد، روانشناس کودک با بررسی چند دیکته آخر دانش آموز اختلال املانویسی را تشخیص داده و از طریق کار درمانی و ارائه راهکارهایی از قبیل دست ورزی، بازی، افزایش تمرکز و تعادل ، تقویت حافظه ی دیداری و…. به درمان اختلال می پردازد.

 

ابزار های نوروساینس

ابزارهای نوروساینس ابزارهایی جدید هستند که عملکرد آنها مبتنی بر نقشه ذهنی کودک مبتلا به اختلال یادگیری می باشد. نوروفیدبک از جمله راههای درمانی موثر می باشد که موجب بهبود عملکرد دانش آموز در فرایند نوشتن می شود.

 

ابزارهای نوروفیدبک - اختلالات املا

 

شناسایی اختلالات املانویسی در دانش آموزان و درمان و پاسخ درست و به موقع به آنان اهمیت بسزایی در رشد و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارد چه بسا بسیاری از دانش آموزان به دلیل نداشتن مهارت نوشتن از داشتن سایرمهارت ها از جمله مهارت برقراری ارتباط با دیگران محروم می شوند. از طرفی عدم کسب مهارت نوشتن و خواندن سبب از دست دادن اعتماد به نفس و سرخوردگی آنها نیز می شود.

بهترین زمان همان کلاس اول ابتدایی است که دانش آموز شروع به نوشتن کلمات می کند.

امیدوارم با شناخت دقیق انواع اختلالات در املا نویسی و به کارگیری روش های درست برای رفع آنها فرصت یادگیری و کسب مهارت خواندن و نوشتن را برای تمامی دانش آموزان فراهم کنیم.

اختلال یادگیری نوشتن

اختلال نوشتن چیست؟ ویژگی ها و راهکار های درمانی اختلال نوشتن

یکی از مهارت های مهم و کاربردی در زندگی امروزه بشر، نوشتن است که برخی از کودکان در اثر اختلال یادگیری از نوع اختلال نوشتن، قادر نیستند مانند سایرین در انتقال مفاهیم، افکار و اندیشه ها از ذهن به دست نوشته، عملکرد موفقیت آمیزی کسب کنند.

با توجه به اهمیتی که این موضوع در کارکرد های زندگی افراد دارد، تیم نورولند سعی کرده است در این مطلب به تعریف اختلال نوشتن، علائم و راهکار های درمانی آن اشاره کند تا شما والدین گرامی بتوانید با درک بهتر از شواهد و علائم اصلی در تشخیص به موقع و درمان و کنترل این اختلال عملکرد سریعی داشته باشید.

تعریف اجمالی مهارت نوشتن

برای نوشتن نیاز به سازماندهی چندین کارکرد مغزی بوده تا با دریافت و جمع بندی اطلاعات و استفاده از مهارت های حرکتی، زبانی، شناختی، حافظه و... بتوان مفاهیم را منتقل کرد. 

اما در موارد بسیاری دیده شده است که فرد آن چنان دچار ضعف در این مهارت است که علاوه بر اینکه نوشته های او بسیار بد خط هستند حتی نمی توان مفهوم آن را درک کرد. البته بد خطی و بدنویسی تنها مشکل افراد دچار اختلال نوشتن نیست و در ادامه بیشتر با این علائم آشنا می شوید.

پیشنهاد می شود برای اینکه از ابتلا کودک به اختلال نوشتن پیشگیری کنید حتما فرصتی را فراهم کنید تا کودک قبل از ورود به مدرسه و نیاز به این مهارت به تقویت ماهیچه های دست و انگشتان بپردازد. 

از جمله این فعالیت ها می توان به بازی با خمیر بازی و گل رس و ترسیم شکل های متنوع اشاره کرد. چنان چه که کودک به این بازی علاقه نداشته باشد، والدین می توانند وسایل ساخت سازه را برای کودک فراهم کنند تا به ساخت اشیا متفاوت مانند ماشین، خانه و... بپردازد. هم چنین تهیه کتاب های که به حروف چینی کمک می کنند نیز سبب تقویت و افزایش مهارت کارکرد انگشتان کودکان می گردند.

عوامل موثر بر کارکرد درست مهارت نوشتن

برای اینکه کودک بتواند به درستی در مهارت نوشتن عمل کند نیاز است که از نظر برخی موارد بررسی گردد. مانند:

  • رشد مهارت های ذهنی
  • میزان علاقه به نوشتن
  • عدم وجود مشکل در هماهنگی دست ها و چشم
  • توانایی درک بصری
  • تشخیص جهت گیری دیداری - فضایی
  • سطح حافظه دیداری
  • بررسی برتری جانبی
  • نحوه  درست دست به قلم شدن
  • طرز قرار گیری درست کودک بر روی صندلی

سایر پیش نیاز های اولیه در مهارت نوشتن


  • عدم وجود مشکل در سیستم عصبی فرد
  • قدرت تشخیص شناختی مطلوب
  • عملکرد مطلوب در مهارت های زبان دریافتی و بیانی
  • علاقه و تمایل به نوشتن
  • کسب مهارت های رشدی
  • تکرار و تمرین متوالی
  • نبود مشکلات عاطفی

پیش نیاز های ثانویه زبان نوشتاری


  • روان بودن و توجه به مفاهیم پایه ای
  • رشد مهارت های نوشتاری
  • کسب مهارت در تلفظ درست واژگان
  • شناخت درست دستور زبان
  • رشد در خلاقیت و دقت فردی
  • هماهنگی در حافظه دیداری - فضایی
  • توجه به میزان علاقه و انگیزه فردی
  • اتکا به نفس فردی

مهارت های ۶ گانه پایه مرتبط با عملکرد مطلوب در نوشتن (بر اساس نظریه لیم ۱۹۷۹)


لیم معتقد بود برای اینکه فرد عملکرد مطلوبی در زمینه نوشتن داشته باشد، نیاز است از داشتن برخی مهارت ها بررسی گردد. از جمله:

  • مهارت عملکردی مطلوب در ارتباط با کنترل ماهیچه های درونی دست ها
  • عملکرد مطلوب حواس مرتبط با بینایی - حرکتی
  • به دست گرفتن درست قلم در دست ها
  • توانایی ظرافت بخشیدن به خطوط، حرکات و...
  • توانایی تمایز اشکال و خطوط از یکدیگر برای ترسیم بهتر
  • شناسایی سریع در زمینه ادراک و بازشناسی اشکال
  • تشخیص درست جهت زبان نوشتاری

اختلالات یادگیری کدامند؟


به هر گونه نقص در دریافت و پردازش اطلاعات دریافتی که به صورت کلامی و یا غیر کلامی جمع آوری می شوند، اختلالات یادگیری می گویند. 

اختلالات یادگیری از چندین اختلال تشکیل شده اند که در افراد مبتلا سبب مشکلاتی در مهارت های خواندن، نوشتن، محاسبه ریاضی می شوند به طوری که این گروه از افراد نمی توانند عملکرد مطلوبی در درک مفاهیم که به صورت دیداری یا شنیداری دریافت می شوند، به دست آورند. 

برخی گمان می کنند که در بروز این اختلالات و سطح هوشی فرد ارتباطی وجود دارد که در پاسخ باید تصریح کنیم تاکنون طی مطالعات صورت گرفته هیچ ارتباطی بین این دو مشخص نشده است. 

با توجه به اهمیتی که بروز این اختلالات بر کیفیت زندگی افراد دارد امروزه تشخیص به موقع آن ها به شدت مورد توجه محققین قرار گرفته است.

و هم چنین دولت فدرال آمریکا نیز برای تفهیم بهتر اختلالات یادگیری برای آن تعریفی اعلام کرده است که طبق آن به هر گونه مشکلی که در فرآیند های روانی و فکری مانند خواندن، نوشتن، شنیدن، تکلم، آموزش مباحث ریاضی صورت گیرد بدون آنکه فرد مبتلا در زمینه حواس دیداری، شنیداری، حرکتی، ذهنی و حتی عاطفی دارای نقص باشد، اختلالات یادگیری می گویند.

میزان شیوع اختلالات یادگیری

برای روشن شدن آمار تعداد کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری، در آمریکا سرشماری صورت گرفت که طبق نتایج منتشر شده حدود ۸ درصد کودکان با این اختلالات دست و پنجه نرم می کنند.

اما با توجه به گستردگی این گروه از اختلالات و نبود تعریف ثابت برای آن ها، آمار دقیقی از مبتلایان به این اختلالات در ایران و حتی سایر کشور ها در دست نیست. 

همچنین در ایران به دلیل اینکه هر یک از ارگان های آموزش و پرورش، روان شناسان، روان پزشکان و امثال آن به یک جمع بندی مشترک برای تشریح علائم افراد مبتلا به اختلالات یادگیری نرسیده اند. شناسایی و حتی درمان افراد مبتلا به تعویق افتاده است. 

از تنوع علائم در اختلالات یادگیری به ویژه نوشتن می توان بد خطی، املای نادرست کلمات، نقطه گذاری نامناسب، عدم درک درست گرامر زبان، نبود ارتباط معنا دار در جملات را نام برد به طوری که در برخی موارد به قدری این مشکلات زیاد هستند که بر معنای کلی مطلب نیز اثر می گذارند و نمی توان به مفهوم آن پی برد.

دیس گرافیا یا اختلال نوشتن چیست؟

دیس گرافیا از جمله اختلالات یادگیری مختص سن خردسالی بوده که فرد مبتلا قادر نیست در مهارت نوشتن عملکردی مشابه سایرین داشته باشد که در درجه بندی این مهارت سن، زمینه تحصیلی و سطح هوش بررسی می گردد. 

در بسیاری از موارد دیده شده است که افراد مبتلا به دیس گرافیا از مشکلات دیگر مانند اختلال خواندن و اختلال ریاضی نیز در عذابند. البته به این مفهوم نیست که دارای مشکلی در زمینه آموزش و یا عملکرد مغزی هستند. 

از علائم شایع این اختلال می توان به خط بد، نامفهوم، کلمات نامرتب، گرامر نادرست، اشکال در نقطه گذاری و نحوه پاراگراف بندی اشاره کرد. گروهی نیز به دلیل وارونه نویسی که دارند کلمات را بر عکس می نویسند. به طور مثال شام را ماش می نویسند. برای تفهیم بهتر در ادامه به انواع اختلال نوشتن اشاره می شود.

انواع اختلال نوشتن کدام اند؟

در تقسیم بندی کلی اختلال نوشتن می توان به سه نوع مشکل اساسی اشاره کرد:

۱- دست خط

مشکلاتی که در زمینه دست خط افراد مبتلا به دیس گرافیا وجود دارد نسبت به سایرین شدت بیشتری دارد به طوری که در اغلب موارد نوشتار آنان به صورت ناخوانا بوده و در سرعت نوشتن نیز بسیار کند عمل می کنند. 

در تشخیص عوامل بروز این مشکل گفته می شود ممکن است عوامل روانی، عاطفی و یا جسمی اثر گذار باشند. هر چند برای مشخص شدن علت دقیق نیز مراجعه به پزشک متخصص ضروری است.

۲- املا نویسی

هجی کردن یکی از توانمندی های مورد نیاز برای نوشتن است که فرد برای اینکه بتواند به درک درست از تطابق و هم خوانی بین اصوات و حالت نوشتاری کلمات برسد باید در این زمینه دارای مهارت مطلوبی باشد و در صورتی که فرد دچار عدم رشد مناسب در این زمینه باشد، مشاهده چنین مشکلاتی دور از انتظار نخواهد بود.

۳- ترکیب

گروهی از کودکان در زمینه نوشتن انشاء و تشریح نوشتاری وقایع مشکل دارند به طوری که نمی توانند اصوات گفتاری را به صورت نوشتاری قابل درک درآورند.

علائم هشدار دهنده بروز اختلال نوشتن کدام اند؟

زمانی می توان نسبت به ابتلا کودک به اختلال دیس گرافیا مشکوک شد که در نوشتار او خطا هایی مانند موارد زیر مشاهده کرد:

  • عدم تکمیل درست جملات
  • نا متناقص نویسی در نوشتار (جا به جا نوشتن حروف کوچک و بزرگ در کلمات، عدم رعایت تناسب اندازه کلمات و حروف آن ها)
  • عدم استفاده از برخی کلمات
  • رعایت نکردن فاصله متناسب در کلمات و حروف
  • نوشتار پر رنگ و با فشار زیاد
  • سرعت پایین در نوشتن
  • محدودیت در دایره لغات کاربردی

علت بروز اختلال نوشتن چیست؟


افراد مبتلا به اختلال نوشتن ممکن است در اثر عوامل مختلفی این مشکل را بروز دهند که در ادامه به آن ها اشاره می شود:

  • عوامل ژنتیکی: طبق مطالعات صورت گرفته و مشاهده شیوع بالاتر این اختلال در برخی خانواده ها مشخص شده است که عوامل ژنتیکی در بروز این اختلال بی تاثیر نیستند.
  • مشکلات مغزی: در مواردی کودکانی که دارای اختلال جزئی در برخی عملکرد های مغزی بودند و یا سرعت پایین در رشد مغز داشتند، اختلال نوشتن را نشان دادند.
  • نقص در توجه و تمرکز: با توجه به تاثیری که دقت و تمرکز در درست نوشتن کودکان دارد مشخص شده است که اغلب مبتلایان به دیس گرافیا از این مشکل رنج می برند که یکی از عوامل اصلی بروز نیز محسوب می گردد.
  • نقص در مهارت های حرکتی: در صورتی که فرد دچار ضعف در به کارگیری مهارت های حرکتی مانند هماهنگی انگشتان و برقراری ارتباط بین دست ها و چشم ها باشد ابتلا به اختلال نوشتن دور از انتظار نخواهد بود.
  • اختلال ادراک بصری: از دیگر عوامل موثر بر بروز اختلال دیس گرافیا ضعف در ادراک بصری است به طوری که فرد نمی تواند به خوبی اطلاعات حسی دریافتی را تشخیص، تحلیل و ادغام نماید که زمینه ساز بروز خطا در گروه بندی و درک تفاوت، تشابه اشیا، شناخت خطوط از یک دیگر و... می گردد.
  • ضعف عملکردی در درک بینایی: فردی که دچار نقص در درک دیداری است نمی تواند به خوبی حروف و نحوه شکل و ترتیب آنان را بفهمد و در نوشتار او عدم رعایت اندازه و فاصله محسوس است. برای افرادی که دچار دیس گرافیا هستند که از این عامل نشات می گیرد می توان از راهکار های زیر کمک گرفت:
  • کمک به کودک برای گرفتن کاغذ با دست نوشتاری
  • تهیه زیر پایی برای دانش آموزان کوتاه قامت
  • انتخاب زیر دستی مناسب
  • تهیه مداد گیر و گرفتن قلم با سه انگشت
  • ضعف در عملکرد بینایی - حرکتی: افرادی که دچار ضعف در عملکرد بینایی - حرکتی هستند قادر نیستند بین آنچه که می بینند و حرکات خود هماهنگی لازم را ایجاد کنند که سبب بروز مشکلاتی می شود از جمله:
  • مهارت های مرتبط با کاغذ و قلم (همچون انتخاب جهت مناسب نوشتن و پیدا کردن نقطه آغاز نوشتن)
  • انداختن وسایل
  • گرفتن وسایل
  • بریدن
  • اعمال تغییرات به ویژه در اجسام و اسباب بازی ها
  • یادگیری تلمیف ارتباط درست بین چشم و دست

 مشکلات بین حسی نیز از دیگر مشکلات مرتبط هستند که فرد قادر به پردازش و ادغام اطلاعات دریافتی از چند منبع نیست. به طور مثال فرد قادر نیست با شنیدن کلمه "نان" آن را به این صورت بنویسد و دچار خطا نوشتاری می شود.


  • اختلال حافظه بصری: وجود اختلال حافظه بصری سبب می شود که فرد علی رغم توانایی مطلوب در زمینه تکلم، نوشتار و خواندن ولی نمی تواند کلمات حفظ شده و توالی حروف آن ها را به درستی بیان نماید.
  • چپ دست بودن: تعداد افراد چپ دست در دنیا فقط حدود ۸ یا ۹ درصد هستند. اگرچه چپ دست بودن به عنوان یک عامل در بروز اختلال دیس گرافیا مطرح نیست ولی این افراد باتوجه به اینکه باید به توانمندی نوشتاری و خواندن در جامعه راست دستان نیز دست یابند ممکن است دچار مشکل گردند. 

در صورتی که به چپ دستی شدید توجه لازم نگردد مشاهده عواقبی همچون گم گشتی فضایی، معکوس سازی و اغتشائی جهت یابی دور از انتظار نخواهد بود.


  • دیگر اختلالات یادگیری: در برخی از موارد اختلال دیس گرافیا به علت وجود مشکلات زمینه ای مانند وجود نقص در خواندن، گوش دادن و تکلم به وجود می آیند.
  • چگونه می توان اختلال نوشتن را تشخیص داد؟

اغلب زمانی می توان به بروز اختلال دیس گرافیا در یک کودک مشکوک شد که مشکلات جدی در زمینه پیشرفت تحصیلی و حتی فعالیت های روزمره وجود داشته باشد. 


معمولا در ابتدا کودک ممکن است فقط در هجی کردن کلمات و عبارات دچار چالش گردد اما زمانی که به مقاطع تحصیلی بالاتر ورود پیدا می کند علائمی دیگر همچون ناتوانی در نوشتن جملات و ساخت درست پاراگراف را نیز بروز می دهد. 

در صورتی که والدین نسبت به مشاهده چنین علائمی بی تفاوت باشند بروز رفتار هایی مانند بی علاقگی به انجام تمارین مدرسه، ناتوانی در انجام تکالیف ریاضیات، فرار از مدرسه و... دور از انتظار نخواهد بود. 

از دیگر دلایل اهمیت به تشخیص و درمان اختلالات یادگیری به ویژه دیس گرافیا این است چنان چه بتوان به موقع آن را تشخیص داد و از راهکار های درمانی برای بهبود شرایط استفاده کرد می توان از وقوع بسیاری از عواقب در آینده جلوگیری کرد زیرا بی اهمیتی نسبت به درمان حتی ممکن است آینده شغلی فرد را نیز تحت تاثیر قرار دهد و فرد از نظر احساسی دچار مشکلاتی همچون بی کفایتی، درماندگی، افسردگی و... گردد.

نحوه تشخیص اختلال نوشتن توسط متخصصین

اگرچه والدین در تشخیص زود هنگام اختلالات نقش زیادی دارند ولی معیار و مبنا اصلی، نظر افراد متخصص گفتار درمانگر و روان شناس است که معمولا از تکنیک هایی استفاده می کنند از جمله:

  • توجه به انتخاب دست برای نوشتن: برای انجام این تکنیک از کودک درخواست می شود که نام خود را بر روی برگه بنویسید سپس به جزئیات مواردی همچون ابهام خط زنی، وضعیت نشستن و حرکات پا توجه می شود.
  • ناخوانا نوشتن: در این حالت ارزیابی نحوه سر و صورت، کاغذ و حتی وضعیت نشستن صورت می گیرد.
  • وضعیت گرفتن مداد در دست: از موارد مورد توجه در این حالت، نحوه خطوط بالا و پایین و میزان کج بودن خطوط است.
  •  توجه به میزان کیفیت نوشتار از نظر نحوه فاصله و نظم کلمات
  • بررسی میزان مشارکت کودک در فعالیت های گروهی و کلاس
  • ارزیابی نحوه نوشتاری جملات و املا کلمات
  • بررسی توانمندی نوشتاری کودک
  • ارزیابی میزان درک شنیداری کودک

باید تاکید کنیم که زمانی متخصص درمانگر به طور قطعی اعلام می کند که فرد دچار اختلال است که کودک از نظر تمامی موارد ذکر شده بررسی کرده باشد. البته در بسیاری از موارد کودک با انجام تمارین ساده دچار جهش در عملکرد و مهارت نوشتن می شود.


تشریح مشکلات ناشی از اختلال نوشتن

۱- نارسا نویسی یا بد خطی کودک

از آن جهت نوشتن به عنوان یک مهارت تحصیلی ملموس معرفی می شود که افراد از این طریق می توانند علاوه بر انتقال مفاهیم، آن ها را به صورت سندی مکتوب نیز بر جای بگذارند.

بد خطی و نارسا نویسی از مشکلات شایع در مهارت نوشتن است که حتی باید برای شناخت علت بروز آن در دانش آموزان به ویژه مقاطع تحصیلی به ارزیابی عوامل آموزشی و تربیتی و عوامل مرتبط با سلامت جسمی و روانی نیز توجه شود. 

در صورتی که خط کودک به حدی نا مفهوم  و بد باشد که به سختی بتوان به مفهوم کلمات و جملات پی برد به آن نارسایی نویسی می گویند که در برخی موارد به علت اشکالات زیر بنایی مانند مشکلات حرکتی ظریف ایجاد می شوند به طوری که این افراد قادر نیستند از روی حروف و یا اشکال نوشتاری به رونویسی نیز بپردازند.

این معضل زمانی مشکل ساز است که کودک حتی نمی تواند در انتقال تکالیف دیداری فاصله دار (از تخته سیاه) به تمارین از فاصله نزدیک (روی کاغذ) به موفقیت برسد.

اغلب این مشکل در افرادی که دچار مشکلاتی همچون نقص در مهارت های حرکتی، ضعف ادراک دیداری و یادگیری هستند به چشم می خورد. 

باید تاکید کنیم که همیشه نمی توان با انجام تمارین و فعالیت های مرتبط این مشکل را مرتفع کرد زیرا در برخی از موارد کودک به این دلیل بد خط است که دچار ضایعات استخوانی، عصبی و یا مشکلات روحی و عاطفی است که نیازمند پیگیری های درمانی ویژه است‌. 

در صورتی که بتوان عامل بد خطی را پیدا کرد می توان شرایط را به سمتی برد که با حذف آن عامل، فرد به مهارت خوش نویسی دست یابد. 

از دیگر عوامل احتمالی مرتبط با نارسایی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نبود مهارت های پایه ای مانند چرخاندن، فشار دادن، گرفتن و... 
  • نبود رشد کافی در مهارت های هماهنگ کننده حرکات ظریف
  • وضعیت نا مناسب انگشتان در نوشتن
  • عدم هماهنگی در چشم ها و دستان
  • ضعف در کنترل بازو، دست و عضلات انگشتان های دست
  • وجود مشکل در یادگیری مفاهیم پایه مانند پایین، بالا، زیر و رو
  • قرار گرفتن نامناسب برای نوشتن
  • وضعیت نامناسب سر در امتداد کاغذ
  • استفاده از امکانات نامناسب مانند مداد، میز و صندلی بی کیفیت
  • انرژی بالا و پر تحرکی کودک
  • بی علاقگی و نبود انگیزه کافی
  • تاخیر در استفاده ار مهارت های گفتاری
  • مشکلاتی در هماهنگی اعضا بدن با یکدیگر

۲- فاصله نویسی بین حروف و کلمات


برخی از دانش آموزان به دلیل عواملی همچون سرعت بالا برای نوشتن و عدم رعایت هماهنگی لازم، کلمات و حروف آن ها را به صورت جدا جدا و با فاصله می نویسند که سبب می شود نه تنها زیبایی متن دچار خدشه گردد بلکه نتوان به مفهوم جملات نیز پی برد. 

برای بهبود این شرایط می توان تمرین هایی به کودک داد که در آن جملات به صورت نقطه چین و یا کمرنگ هستند تا با تکمیل آن ها متوجه میزان فواصل استاندارد حروف و کلمات نیز بشود. 

هم چنین اگر تمرین با کمک چوب کبریت نیز برای کودک به کار گرفته شود، تاثیر مثبتی دارد که روش آن به این صورت است که باید بعد از نوشتن هر کلمه چوب کبریت را به صورت عموی قرار داد و سپس به سراغ کلمات بعدی رفت.

۳- ناتوانی در قرار دادن سرکش و نقطه در جای مناسب

گروهی از دانش آموزان قادر نیستند سرکش و نقطه را به درستی در جملات خود قرار دهند که معمولا از نبود تمرکز و دقت دیداری آنان نشات می گیرد. 

در صورت تقویت این مهارت ها از وقوع چنین مشکلاتی در مقاطع بالاتر جلوگیری خواهد شد. از فعالیت های افزایش دهنده دقت می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • یافتن تفاوت جزئیات تصاویر تقریبا مشابه
  • بازی بگرد و پیدا کن
  • تمارین نقطه چین

۴- کج نویسی


از دیگر مشکلات شایع نوشتاری دانش آموزان، کج نویسی است که اغلب ناشی از فشار زیاد مداد بر کاغذ، وضعیت قرار گیری نامناسب دفتر و هم چنین نامناسب قرار گرفتن قلم در دست است. 

می توان در این موارد به کودک کمک کرد که با نزدیک کردن بازو به بدن از میزان انعطاف پذیری دست بکاهد تا کمتر این مشکل بروز کند. 

هم چنین می توان با تهیه یک خط کش و قرار دادن آن بالا و پایبن خطوط به کودک کمک کرد تا بداند فضای نوشتاری که در اختیار دارد چه میزان است.

۵- نامرتب نویسی

در صورتی که دانش آموز دارای مشکلاتی مانند سرعت پایین نوشتن، فشار بالا قلم در دست، قدرت انعطاف کم دست و نشستن در وضعیت نامناسب باشد ممکن است دچار نامرتب نویسی گردد. 

والدین یا معلمین می توانند برای رفع مشکل نامرتب نویسی با تعیین قوانین و قواعدی زمینه را فراهم کنند که کودک کمتر دچار این مشکل نوشتاری گردد از جمله:

  • جلب توجه کودک به محدوده خطوط
  • عدم استفاده از پاک کن
  • استفاده از مداد هایی با نوک نیز
  • رونوشت برداری از کلمات با استفاده از کاغذ های بسیار نازک

۶- پر رنگ نویسی


از دیگر موارد مرتبط با مشکلات نوشتاری پر رنگ نویسی است که اغلب ناشی از فشار زیاد انگشتان شست و اشاره، قرارگیری سفت قلم در دست و یا نوشتن با مداد نامناسب و قطر کم است. 

در صورتی که فرصتی فراهم گردد که کودک تمارینی را بر روی کاغذ و روی فرش و یا بالشت انجام دهد نتیجه بهتری مشاهده می شود تا اینکه آن ها را دفتر و یا کتاب بنویسید. 

در مواردی نیز ممکن است علی رغم انجام تمارین و تلاش پیگیر والدین هم چنان این مشکل وجود داشته باشد که در این صورت، این احتمال وجود دارد که کودک دچار ضعف در مهارت دست ورزی باشد و کمک از درمانگر متخصص ضروری است.

۷- اختلالات مرتبط با روان نویسی

کودکانی که مبتلا به مشکلات مرتبط با روان نویسی هستند اغلب دارای سرعت نوشتاری بسیار پایینی هستند که زمینه ساز گم کردن مطالب می شود. هم چنین نمی توانند به خوبی در رونویسی از دور (از روی تخته سیاه) و رونویسی از نزدیک (از روی سر مشق) عملکرد خوبی داشته باشند.

دیگر مشکلات ناشی از دست خط شامل:

  • کج نوشتن
  • کم رنگ نویسی
  • نوشتن با فشار زیاد بر برگه
  • با فاصله نوشتن کلمات و حروف آن ها
  • نامرتب نویسی
  • وارونه نوشتن
  • قرار دادن نادرست حروف به جای هم
  • حذف و اضافه نادرست حروف

برای حصول اطمینان از اینکه دانش آموز دچار اختلال نوشتن است باید بتوان به سوالات زیر پاسخ درست داد:


  • آیا خط کودک به حدی ناخوانا است که نمی توان به مفاهیم جملات پی برد؟
  • آیا کودک در مقایسه با سایر کودکان با محدودیت دایره واژگان رو به رو است؟
  • نحوه رعایت و توجه به قواعد و قوانین نوشتاری در متون او به چه میزان است؟
  • بی نظمی و آشفتگی در متن های او به چشم می خورد؟
  • یافتن هدف و موضوع در متون کودک مشخص است؟
  • می تواند پاراگراف ها را به خوبی تنظیم کند؟
  • میزان آشنایی و توجه به دستور زبان فارسی تا چه میزان است؟
  • کودک تا چه میزان با اشکال درست حروف، فاصله کلمات و رعایت نظم در نوشتن بر خطوط آشنا است؟

اگرچه تاکید می کنیم بسیاری از دانش آموزان ممکن است به دلیل سهل انگاری نسبت به قواعد نگارشی بی توجه باشند و نباید به سرعت و با مشاهده هر اشتباه نوشتاری به کودک برچسب داشتن اختلال چسباند و همان طور که گفتیم ملاک اصلی، نظر فرد متخصص است که دارای چندین ملاک هستند که در ادامه به چند مورد اشاره می شود.


ملاک و معیار تشخیص قطعی اختلال دیس گرافیا

  • ۱- پس از بررسی کودک با آزمون های استاندارد، مشخص شود که سطح مهارت نوشتاری او متناسب با شرایط آموزشی و بهره هوشی نیست.
  • ۲- علی رغم آموزش های متمادی و در اختیار قرار دادن امکانات مناسب، هم چنان کودک با ضعف عملکردی در مهارت های تحصیلی و یا انجام امور روزمره مواجه است.
  • ۳- علاوه بر داشتن اختلال دیس گرافیا، نقص حسی نیز در فرد محرز باشد که روند درمانی را با چالش بیشتری رو به رو می کند. 

میزان شیوع اختلال دیس گرافیا


با توجه به اهمیتی که مهارت های خواندن و نوشتن بر زندگی افراد دارند باید نسبت به بروز هر گونه مشکل در آن ها هوشیار بود تا آینده کودک دچار چالش نگردد به طوری که در آمریکا برای کنترل و بهبود اختلال نوشتن (نوشتار پریشی) بودجه ای حدود ۳۰ بیلیون دلار تخصیص یافته است. 

برای مشخص شدن میزان شیوع اختلال نوشتن باید این نکته را در نظر داشت که اختلال نوشتن در کودکان با افراد بزرگسال متفاوت است. آمار ها از ابتلا ۱۲ درصد از کودکان به این اختلال خبر می دهند که اغلب آنان را پسران تشکیل می دهند.

روش های درمانی اختلال نوشتن

با توجه به کاربرد گسترده مهارت نوشتن علاوه بر تحصیل و مدرسه در امور روزمره نیز برای فعالیت هایی همچون نامه نگاری، تکمیل فرم ها، ثبت خاطره ها و انتقال مفاهیم و... نیاز مبرم است. بنابراین هرگونه مشکلی که در این زمینه به وجود آید حتما باید با پیگیری به موقع و استفاده از تکنیک های درمانی مرتفع گردد تا تبدیل به معضلی طولانی مدت نشود. 

متاسفانه دیده شده برخی از والدین آن چنان که باید از اختلالات یادگیری به ویژه اختلال نوشتن اطلاع ندارند و عدم موفقیت تحصیلی این گروه از دانش آموزان را ناشی از هوش و یا تنبلی آنان می پندارند که با برخورد های نامناسب زمینه ساز بروز مشکلاتی همچون کاهش اعتماد به نفس نیز می گردند. 

البته همواره نیاز به استفاده از راهکار های درمانی نیست چه بسیار مواردی نیز دیده شده است که بدون استفاده از این روش ها، خود به خود رفع شده اند ولی تشخیص این موارد بر عهده پزشک متخصص است. به طور کلی برای بهبود اختلال نوشتن استفاده از تکنیک های زیر توصیه می گردد.

  • تمارین مرتبط برای افزایش آمادگی در مهارت نوشتن
  • آموزش درست قلم به دست گرفتن
  • افزایش هماهنگی بین مهارت های مرتبط
  • استفاده از وسایل کمک آموزشی نوین مانند کامپیوتر
  • بهبود مهارت های بصری - حرکتی
  • بهبود مهارت خط پیوسته
  • تقویت مهارت های بصری - حرکتی
  • آموزش الگو های حرکتی

برای تقویت و آموزش مهارت های الگو های حرکتی استفاده از روش هایی مانند هدایت دست دانش آموز با نقاشی بر روی شیشه همراه با الگو، رونوشت برداری از اشکال در هوا با چشمان بسته توصیه می گردد.


بهبود پسخوراند پوستی

زمانی می توان گفت که پسخوراند پوستی بهبود یافته است که بتوان شرایطی فراهم کرد که کودک با توده خمیری بازی کرده و یا موادی را روی مداد قرار دهد.

تقویت افتراق بینایی

در صورتی که کودک مشغول بازی هایی همچون پیدا کردن تفاوت و شباهت جزئیات تصاویر، سایر اشکال، کلمات و... شود منجر به تقویت افتراق بصری او می شود.

تقویت حافظه بینایی

انجام بازی ببین و بگو کلمات، نمایش اشیا متفاوت به دانش آموزان و خیال پردازی موجب تقویت حافظه بینایی می شود.

از دیگر موارد نیاز برای رفع مشکلات نوشتاری کودکان بهبود مهارت های بصری - حرکتی است که از طریق تغییر وضعیت نشستن، مچاله کردن کاغذ، نقاشی کردن اشکال با گواش و... میسر می گردد.

نکات تکمیلی مرتب با اختلال نوشتن

در برخی از موارد، افراد به دلیل ضعف در عملکرد مهارت های حرکتی دچار اختلال نوشتن می شوند که در این صورت نیاز است حتما نظر درمانگران و افراد متخصص مرتبط با زمینه روان شناسی، روان پزشکی و... جویا شد. اما توجه به نکات زیر نیز کمک کننده است:

  • در برنامه روزنامه دانش آموزان مبتلا حتما باید فعالیت های متناسب که به تقویت مهارت های حرکتی ظریف منجر می شوند، توجه ویژه داشت.
  • یکی از موارد موثر در بروز این امر، نحوه به دست گرفتن مداد است.
  • حضور در کلاس های آموزشی که مبتنی بر یاد دادن نحوه درست به دست گرفتن قلم است ضرورت دارد.
  • برخی از بازی ها و حرکات ورزشی سبب تقویت مهارت های حرکتی ظریف می شوند که انجام آن ها توصیه می گردد.
  • در صورتی که ضعف در توجه و دقت عامل بروز مشکلات نوشتاری است نیاز است نخست این اختلالات مرتفع شوند.
  • سایر نظریه های مرتبط با نوشتن

در ادامه به یک نظریه که زمینه ساز دگرگونی تعلیم و تربیت در آمریکا شد می پردازیم:

نظریه جین آیرس

نظریه عصبی که توسط جین آیرس مطرح شد بر پایه یک پارچه حسی و به منظور کمک به کودکان درگیر با اختلالات یادگیری استفاده می گردد. 

طبق این نظریه در صورتی که بتوان ضعف در یک پارچگی حسی را با استفاده از تحریک لمسی از طریق روش هایی مانند کمک مالش پوست با سایر مواد، تحریک دهلیزی و بهبود واکنش های وضعیت بدن (با تحریک لمسی و دهلیزی) مرتفع کرد، فرد علائم کمتری از اختلالات یادگیری را بروز می دهد.

تحریک دهلیزی چیست؟

این روش که بر پایه چرخش بر تاب و یا ننوی توری است موجب تحریک گیرنده های عمیق پوست نیز می گردد. این روش را به راحتی می توان در منزل و با غلتیدن بر روی فرش و یا چند تیوب انجام داد و شاهد اثر آن بود.

روش نیول سی کپارت چیست؟

از دیگر روش های موثر بر درمان اختلالات پیگیری، نیول سی کپارت است که معرفی آن به وسیله یکی از پیشگامان آموزش ادراکی- حرکتی صورت گرفته است. برای استفاده از این روش نیاز به تخته تعادل، چوب موازنه، توری اکروبات و بازی های رقصی و ریتمیک است.


تشخیص علائم اختلال یادگیری

روش های تشخیص اختلال یادگیری در کودک و راهکارهای درمانی جهت رفع رفتارهای نابهنجار:

روش های تشخیص اختلال یادگیری، یکی از مهمترین مباحث در علم روانشناسی کودکان به شمار می رود. اختلال در یادگیری مهارت ها و اطلاعات جدید به بروز مشکلات زیادی در کودکان منجر می شود. ناتوانی در یادگیری به معنای آن نیست که کودک از هوش و استعداد کافی جهت به ذهن سپردن اطلاعات و مطالب مختلف برخوردار نیست. سیستم یادگیری مغز کودکان به گونه ای متفاوت برنامه ریزی شده است. همین امر باعث خواهد شد تا کودک اطلاعات بیرونی را متفاوت تر از دیگر همسن و سال های خود درک نماید. 

اختلال یادگیری در کودکان در زمینه های مختلفی نظیر: خواندن، نوشتن، استدلال، صحبت کردن و گوش دادن اتفاق می افتد. اگر این مشکلات به طور مدام برای کودک ایجاد شود، به معنای این است که او از اختلال و ناتوانی یادگیری رنج می برد. خوشبختانه، امروزه آزمون های ارزیابی مختلفی جهت سنجش مهارت ها و رفتارهای کودک وجود دارد که باید توسط روانشناسان و روان درمانگرها انجام شوند. با استفاده از این آزمون ها می توان نوع اختلال یادگیری را در کودک به راحتی شناسایی کرد. والدین گرامی هم باید از همان ابتدا، رفتارهای کودک خود را مورد بررسی دقیق قرار داده تا به هنگام بروز هرگونه اختلال یادگیری جهت رفع زودهنگام این گونه رفتارهای نابهنجار اقدام نمایند. در این مقاله قصد داریم تا شما عزیزان را با انواع اختلالات یادگیری و روش های تشخیص آنها آشنا نموده و اطلاعات جامعی را در اختیارتان قرار دهیم. پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.   

روش های تشخیص اختلال یادگیری و هر آنچه که باید در اینباره بدانید

روش های تشخیص اختلال یادگیری در هر کودکی با کودک دیگر کاملا متفاوت گزارش شده است. به عنوان مثال، یک کودک می تواند عاشق کتاب خواندن باشد. اما از مفهوم ریاضی و معادلات آن چیزی سر در نیاورد. یا کودک نمی تواند به خوبی با بزرگسالان ارتباط برقرار کرده و معنای رفتارهای آنها را به خوبی درک نماید. مثال ها در این زمینه بسیار زیاد است. اگر این گونه مشکلات را در فرایند یادگیری فرزند خود مشاهده کردید باید بلافاصله دست به عمل شده و یک راه حل مناسب جهت رفع این معضل پیدا نمایید. اگر اختلال یادگیری در همان اوایل ظهور آن درمان شود، فرزند دلبندتان خواهد توانست از تمام توانایی های خود به نحو احسنت استفاده کند. 

روش های تشخیص اختلال یادگیری در کودکان آسان بوده و راهکارهای زیادی جهت درمان آن وجود دارد. بسیاری از والدین تصور می کنند که اختلالات یادگیری بر سر راه موفقیت فرزندشان در دوران تحصیلی، مانع ایجاد خواهد کرد. اگرچه این احتمال می تواند برای والدین دردناک و بسیار غم انگیز باشد. برچسب زدن کند ذهن بودن به کودک نمی تواند دردی را دوا کند. همانطور که در جملات پیشین هم اشاره نمودیم کودکان دارای اختلال یادگیری در زمینه های مختلف توانسته اند به موفقیت برسند. هوش این بچه ها به مانند دیگر هم سن و سال های خود بوده و هیچ تفاوتی در این زمینه وجود ندارد. تنها نیاز است که از راهکارهای درمانی مختلف جهت آموزش سبک های مختلف یادگیری به کودکان دچار این اختلال استفاده شود. 

آشنایی با روش های تشخیص اختلال یادگیری در کودکان

تنوع گسترده ای از اختلالات یادگیری در کودکان وجود دارد. به همین دلیل امروزه، روش های تشخیص اختلال یادگیری با دشواری همراه شده است. در بعضی مواقع امکان دارد که کودک از خود هیچ گونه علائم و مشخصات واحدی جهت شناسایی این اختلال بروز ندهد. البته در مواردی این علائم به گونه ای واضح و آشکار بوده که می توان به راحتی اختلال یادگیری در کودکان را شناسایی نمود. مراحل رشد نرمال برای کودکان و توجه به تفاوت های رشدی آنها یکی از مهمترین نشانه هایی بوده که می توان این معضل را به موقع شناسایی و جهت رفع زودهنگام آن اقدام نمود. این نشانه ها تا زمانی که کودک پا به سن نگذاشته، راحت تر قابل تشخیص خواهند بود. در این زمینه می توان از راهنمایی های پزشک متخصص اطفال استفاده نمود. در ادامه مقاله به رایج ترین اختلالات یادگیری در کودکان اشاره خواهیم کرد. با توجه به علائم هشداردهنده زیر می توانید اختلالات یادگیری را به راحتی در کودک خود شناسایی کنید.

اختلال خوانش پریشی (دیسلکسی)

این اختلال در بین کودکان بسیار رایج بوده و به ناتوانی در خواندن (تشخیص صداها و یادگیری ارتباط آنها با حروف و لغات) اشاره می کند. این دسته از کودکان دارای هوش طبیعی بوده و حتی امکان دارد علائم آن تا بزرگسالی ادامه پیدا کند. ژنتیک و سوابق خانوادگی از جمله مهمترین عوامل تشدید کننده اختلال خوانش پریشی در کودکان به شمار می روند. علائم این اختلال عبارتند از:

  • دیر به حرف آمدن کودک
  • فراگرفتن لغات جدید با دشواری
  • بروز مشکل در بیان ریتم جمله و حروف لغات
  • بروز مشکل در تلفظ درست واژه
  • بروز مشکل در یادگیری زبان خارجی

اختلال در یادگیری ریاضی (دیس کالکولی)

روش های تشخیص اختلال یادگیری ریاضی که به آن دیس کالکولی گفته می شود، در کودکان بسیار آسان است. این اختلال بیشتر در مورد ۱۱ درصد از کودکان بیش فعال، اتفاق می افتد. این دسته از کودکان در تمام زمینه های ریاضی از جمله: انجام محاسبات، پول شمردن، بیان زمان و... مشکل دارند. اختلال در یادگیری ریاضی معمولا با اختلال خواندن به طور همزمان اتفاق می افتد. درمان این اختلال بر عهده روانشناسان و کاردرمانگرها بوده و می توان از راهکارها و آزمون های ارزیابی مختلف جهت رفع مشکل اقدام نمود. از جمله مهمترین علائم اختلال در یادگیری ریاضی می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • بروز مشکل در یادگیری مسائل ریاضی
  • ناتوانی در انجام محاسبات ریاضی
  • مختل شدن کار و زندگی روزمره
  • ناتوانی در یادگیری ریاضی در مدارس

اختلال نوشتار پریشی (دیسگرافیا)

این اختلال به ناتوانی در نوشتن منجر می شود. در واقع، این اختلال عصبی می تواند عملکرد کودکان و همچنین بزرگسالان را تحت تاثیر قرار دهد. علت بروز این اختلال در کودکان و بزرگسالان نامشخص است. این اختلال می تواند در اثر یک رویداد آسیب زا اتفاق بیفتد که اثر آن همچنان در بزرگسالی قابل مشاهده خواهد بود. این دسته از افراد به هنگام تمرکز و نوشتن با مشکلات عدیده ای مواجه هستند. این اختلال می تواند به راحتی عملکرد دانش آموزان را به هنگام نوشتن در کلاس درس تحت تاثیر قرار دهد. مهمترین علائم ناشی از اختلال دیسگرافیا عبارتند از:

  • بروز مشکل در نوشتن جملات
  • ایجاد مشکل به هنگام تجسم واژه ها و حروف در ذهن قبل از نوشتن آنها بر روی کاغذ
  • ناتوانی در نگه داشتن وضعیت ثابت بدن و دست به هنگام نوشتن
  • نوشتن نادرست واژه ها (غلط املایی)
  • فشار بیش از حد وارد کردن به دست به هنگام نوشتن

اختلال پردازش حسی در کودکان (بینایی و شنوایی)

روش های تشخیص اختلال یادگیری حسی از جمله دیگر مباحث مهم در روانشناسی کودکان به شمار می رود.  والدین چطور می توانند اختلال پردازش حسی در فرزند خود را تشخیص دهند؟ اختلال پردازش شنوایی و پردازش بینایی مانع برقراری ارتباط کودک با محیط اطراف می شوند. همین امر می تواند کودک را در ارتباط با معلم و همکلاسی های خود با مشکل مواجه سازد. اختلال پردازش شنوایی تنها در ۵ درصد از کودکان مدرسه ای اتفاق می افتد. در این اختلال کودک کلمه ها و جمله ها را به اشتباه درک کرده و به اطراف خود به نادرستی واکنش نشان می دهد. اختلال پردازش بینایی در کودکان مشکلات بیشتری را به بار خواهد آورد. ناتوانی در تمیز اشکال و حروف الفبا، بروز اختلال در درک موقعیت اجسام در فضا و.. از جمله مهمترین علائم اختلال پردازش بینایی در کودکان به شمار می روند. راهکارهای جبرانی زیادی جهت درمان اینگونه اختلالات وجود داشته که باید توسط کاردرمانگرها و روانشناسان انجام شود. 

اختلال در یادگیری های غیرکلامی (NLD)

روش های تشخیص اختلال یادگیری به دلیل تنوع و گستردگی زیاد آن در کودکان و بزرگسالان، دشوار گزارش شده است. همانطور که می دانیم ارتباطات غیرکلامی، بخش زیادی از روابط انسان ها با همدیگر را تحت تاثیر قرار می دهد. اما با این حال، درصد کمی از افراد هستند که در یادگیری های غیرکلامی با مشکل مواجه هستند. در واقع، درک حالت های صورت و زبان بدن افراد برای این دسته از مبتلایان به این اختلال بسیار دشوار است. ژنتیک را می توان مهمترین عامل در ایجاد این اختلال در کودکان و حتی بزرگسالان دانست. اکثر افراد دارای هوش بالا به این اختلال فراگیر مبتلا هستند. این افراد از درک بخش مهمی از معنا و مفهوم کلام ناتوان بوده و نمی توانند واکنش مناسبی از درک مطالب شفاهی یا کتبی از خود بروز دهند. از جمله مهمترین نشانه های ناشی از این اختلال در یادگیری های کلامی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • بروز مشکل در فهم و درک عمیق از حالات بدن و چهره
  • ناتوانی و بروز مشکل در انجام فعالیت های مختلف
  • ناتوانی در درک اشاره و کنایه های افراد
  • وابسته بودن بیش از حد به اعضای خانواده خود
  • عدم تطبیق خود با تغییرات جدید در آینده

روش های تشخیص اختلال یادگیری در کودکان چگونه انجام می شود؟

روش های تشخیص اختلال یادگیری در کودکان با توجه به معیارهای مختلفی انجام می شود. از آنجا که اختلالات یادگیری در هر فردی با فرد دیگر متفاوت بوده، پس باید هر کدام از آنها به طور مجزا مورد بررسی قرار گیرند. جهت تشخیص اینکه کودک دچار اختلال یادگیری است از ۳ فاکتور اساسی استفاده می کنند.

  1. توجه به توانمندی های ذهنی کودک
  2. توجه به رفتارهای اجتماعی یا تطبیقی کودک
  3. توجه به یک سری اختلالات در دوران کودکی (ناتوانی در یادگیری)

پس از بررسی این موارد از رده بندی های مختلف نظیر: خفیف، متوسط، شدید و خیلی شدید جهت توصیف میزان اختلال یادگیری استفاده می شود. در صورت بروز اختلالات شدید یادگیری، ضریب هوشی فرد بررسی شده و سپس بعد از مشخص شدن نوع مشکل می توان جهت رفع زودهنگام آن از همان دوران کودکی اقدام نمود. به عنوان مثال، افراد دارای ضریب هوشی ۲۰ الی ۳۴ و ۳۵ الی ۴۹ به ترتیب از اختلال یادگیری شدید و متوسط رنج می برند. جهت تشخیص اختلال یادگیری تنها نباید به ضریب هوشی اکتفا نمود. بلکه فاکتورهای مهم دیگری وجود داشته که اطلاعات همه جانبه ای در مورد نیازهای کودک را در اختیار کاردرمانگرها و روانشناسان قرار می دهند.   

اهمیت استفاده از آزمون های ارزیابی اختلال یادگیری در کودکان

روش های تشخیص اختلال یادگیری در کودکان، کار چندان ساده ای نخواهد بود. زیرا فاکتورهای دیگری به غیر از مواردی که در جملات بالا اشاره شد، می توانند بر یادگیری افراد در دوران کودکی تاثیر منفی بگذارند. مواردی نظیر: اتفاقات ناگوار در دوران کودکی، افسردگی، اضطراب، ضربه های عاطفی شدید و... می توانند فرایند یادگیری مهارت های مختلف را با دشواری همراه سازند. در این شرایط، درک رفتارهای نابهنجار کودک، ذهن والدین را به خود درگیر خواهد کرد. در صورت بروز یک سری علائم، حتما باید با یک متخصص و روان درمانگر جهت حل زودهنگام مشکل مشورت نمود. امکان دارد در بعضی مواقع، والدین نتوانند به خوبی اختلالات یادگیری را در کودک خود تشخیص دهند. زیرا در بعضی موارد مشاهده شده که علت اینگونه اختلالات در یادگیری به دلیل بیش فعال بودن و سایر مشکلات رفتاری در کودک است. به همین دلیل نیاز است از مشاوره های متخصصان در این زمینه استفاده نمود تا بتوان به یک برنامه درمانی پس از ارزیابی دقیق مشکل دست یافت. 

آزمون های ارزیابی اختلال یادگیری، وجود چنین عارضه هایی را در فرد مشخص خواهد کرد. البته باید با توجه به نیازهای کودک و بررسی دقیق نوع اختلال یادگیری از آزمون مرتبط با مشکل مورد نظر استفاده نمود. مشاهده گر به هنگام انجام مراحل ارزیابی می تواند اطلاعات همه جانبه ای را در مورد ویژگی های رفتاری کودک به دست آورده تا بتواند دلایل اختلال یادگیری او را مشخص نماید. اختلالات یادگیری باید در همان دوران کودکی بررسی و جهت رفع آنها اقدامات لازم را انجام داد. در صورت تثبیت و ماندگاری این رفتارهای نابهنجار، امکان دارد فرد در دوران بزرگسالی با مشکلات بیشتری در امور کاری و زندگی خود مواجه شود. در صورت عدم رفع اختلال یادگیری، اعتماد به نفس کودک از حضور پررنگ در اجتماع و محیط خانواده از بین خواهد رفت. از جمله مهمترین پیامدهای عدم درمان اختلالات یادگیری در کودکان می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • تحمل اضطراب و فشارهای زیاد جهت حضور در جامعه و ارتباط با دیگران  
  • کاهش اعتماد به نفس کودک
  • عملکرد پایین کودک و افت تحصیلی او در مدرسه
  • وابستگی بیش از حد به دیگران 
  • عدم تمایل به پیشرفت و یادگیری مهارت های مختلف
  • منزوی شدن و دوری کودک از حضور در محیط خانواده و اجتماع

اختلالات یادگیری در محیط مدرسه، زودتر نمایان می شوند. معلمین مدرسه در صورت مشاهده علائم خاص باید به والدین کودک هشدار داده تا آنها با کمک روان درمانگرها جهت رفع زودهنگام اینگونه مشکلات، هر چه سریعتر اقدام کنند. 

آشنایی با انواع آزمون های ارزیابی اختلال یادگیری در کودکان

آزمون های مختلفی جهت تشخیص اختلال یادگیری وجود داشته که اطلاعات زیادی را در مورد رفتارهای نابهنجار کودکان در اختیار مشاهده گر قرار می دهند. انواع مختلفی از آزمون های ارزیابی اختلال یادگیری کودکان در مدارس انجام می شود. آن چیزی که مهم است این است که تنها با استناد بر یک آزمون واحد نمی توان نوع اختلال یادگیری را در کودک تشخیص داد. از جمله رایج ترین آزمون های ارزیابی اختلال یادگیری که در مدارس مورد استفاده قرار می گیرند، می توان به موارد زیر اشاره نمود:

آزمون ارزیابی هوش جهت تشخیص اختلال یادگیری کودکان

یکی از بهترین روش های تشخیص اختلال یادگیری، ارزیابی کودکان از طریق آزمون های هوش است. مشاهده گر با استفاده از آزمون های هوش می تواند IQ کودک را سنجیده و نقاط قوت و ضعف او را به خوبی تشخیص دهد. تست های هوش بسیار متفاوت بوده و با استفاده از آنها می توان نوع اختلال یادگیری کودک را شناسایی نمود. البته ناگفته نماند که از تست های هوش میتوان علاوه بر سنجش ظرفیت هوشی کودکان برای تشخیص اختلالات یادگیری در خردسالان و بزرگسالان استفاده نمود. از جمله رایج ترین تست های هوش معتبر در کشور عبارتند از:

  • Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence ‪(WPPSI)‬ = مقیاس ارزیابی هوش وکسلر برای گروه های کودکستانی/ دبستانی 
  • Wechsler Intelligence Scale for Children ‪(WISC)‬ = مقیاس ارزیابی هوش وکسلر برای خردسالان
  • Wechsler Adult Intelligence Scale ‪(WAIS)‬ = مقیاس ارزیابی هوش وکسلر برای بزرگسالان
  • Stanford-Binet Intelligence Test = مقیاس ارزیابی هوش استنفورد – بینه از طریق پنج عامل مهم توانایی-شناختی 
  •  (DAS) = مقیاس‌های سنجش توانایی‌های افتراقی (بررسی سنجش توانمندی های شناختی نظیر: سرعت پردازش و نامگذاری، پردازش واج شناختی، حافظه کاری کلامی و دیداری، تشخیص و تطبیق بصری)
  • Raven’s Progressive Matrices = تست هوش ریون (معتبرترین آزمون هوش تصویری در حال حاضر)
  • Universal Nonverbal Intelligence ‪(UNIT)‬ = تست هوش غیر کلامی جهانی جهت ارزیابی مهارت انگلیسی، شنوایی، پیشینه فرهنگی و مهارت های زبانی)

تست های پیشرفت تحصیلی جهت سنجش مهارت های دانش آموزان

یکی دیگر از روش های تشخیص اختلال یادگیری در کودکان، ارزیابی آنها از طریق آزمون های پیشرفت تحصیلی است. آزمون پیشرفت تحصیلی را می توان از جمله بهترین آزمون ها جهت سنجش مهارت های پرورش یافته دانش آموزان دانست. در صورت بروز مشکل در حیطه درسی می توان از آزمون های پیشرفت تحصیلی جهت تشخیص اختلالات یادگیری دانش آموزان استفاده نمود. از جمله رایج ترین تست های پیشرفت تحصیلی موجود در مدارس می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  •  Woodcock-Johnson Tests of Achievement ‪(WJ)‬ = تست های پیشرفت تحصیلی وودکاک-جانسون 
  • (WIAT) = تست انفرادی پیشرفت تحصیلی وکسلر
  • (WRAT) = تست انفرادی پیشرفت تحصیل دامنه وسیع
  • (KTEA) = تست پیشرفت تحصیلی کافمن

با وجود چنین ابزارهایی می توان راحت تر اختلالات یادگیری کودکان را در مدارس تشخیص داد. با استفاده از آزمون های پیشرفت تحصیلی، چالش هایی که دانش آموزان به هنگام تحصیل با آنها مواجه هستند را می توان هر چه سریع تر شناسایی نمود. 

آزمون های ارزیابی اختلال یادگیری جهت بررسی هماهنگی بینایی –حرکتی

یکی دیگر از آزمون های ارزیابی اختلال یادگیری، آزمون های مربوط به بررسی هماهنگی و یکپارچگی بینایی –حرکتی در کودکان است. متخصصان از طریق داده های به دست آمده از این آزمون ها می توانند به راحتی به ارتباط هماهنگ بینایی با دست ها و انگشت های کودک پی ببرند. کودکانی که از اختلال یکپارچگی بینایی-حرکتی رنج می برند از نشانه های زیر برخوردار هستند.

  • ناتوانی کودک در انجام بازی های ساختنی نظیر: پازل، جورچین و...
  • ناتوانی در انجام فعالیت های روزمره نظیر: لباس پوشیدن، به دست گرفتن قاشق و چنگال به هنگام غذا خوردن و...
  • ناتوانی در نوت برداری از روی جزوه 
  • ناتوانی در ترسیم درست اشکال

با استفاده از آزمون هایی نظیر: آزمون بینایی- حرکتی بندر گشتالت و آزمون رشدی یکپارچگی بینایی ـ حرکتی می توان این اختلال را در کودک به راحتی شناسایی و جهت رفع زودهنگام آن اقدام نمود. 

آزمون های گفتار جهت سنجش اختلالات زبانی کودکان

آزمون های زبانی جهت سنجش مهارت های گفتاری و نوشتاری، یکی دیگر از روش های تشخیص اختلال یادگیری در کودکان است. با استفاده از آزمون هایی نظیر: ارزیابی بالینی پایه‌های زبانی (CELF) و تست تولید کلام گلدمن فریستو می توان به راحتی دریافت که آیا کودک از اختلال زبان های گفتاری و نوشتاری رنج می برد یا خیر. متخصصان با استفاده از این آزمون ها می توانند به راحتی علائم اختلال یادگیری زبانی را در کودک تشخیص دهند.

نتیجه گیری

روش های تشخیص اختلال یادگیری یکی از مهمترین مباحث در روانشناسی کودکان بوده که امروزه مورد توجه والدین و متخصصان قرار گرفته است. ابزارهای زیادی وجود داشته که با کمک آنها می توان جهت شناسایی زودهنگام اختلالات یادگیری در کودکان اقدام نمود. با استفاده از این متدها، فرایند تشخیص انواع اختلال یادگیری در کودکان تسهیل خواهد شد. در صورت عدم تشخیص به موقع اختلال یادگیری، مشکلات عدیده ای برای فرد رخ خواهد داد که می تواند بر آینده او در بزرگسالی تاثیر بگذارد. به همین خاطر توصیه می کنیم که انواع اختلالات یادگیری در دوران کودکی توسط متخصصان و کاردرمانگرها به خوبی تشخیص داده شود. در اینصورت می توان از پیامدهای ناشی از اینگونه اختلالات در بزرگسالی پیشگیری نمود. در این مقاله سعی شده تا شما عزیزان را با روش های تشخیص اختلال یادگیری و هر آنچه که باید در این زمینه بدانید، آشنا نماییم. امیدواریم محتوای این مقاله برای شما مثمر ثمر واقع شده باشد.