سمعکهای رسیور در کانال (Receiver-in-canal) یا ریک (RIC)، گاهیاوقات رسیور در گوش (Receiver-in-the-ear) یا رایت (RITE) نامیده میشوند. این سمعکها پشت گوش قرار میگیرند و صدا را مستقیم به داخل گوش انتقال میدهند. رسیور (بلندگو) بیرون از خود سمعک و در مجرای گوش قرار میگیرد. سمعک و رسیور ازطریق سیم نازکی به هم متصل میشوند.
باتری سمعکهای RITE و RIC با توجه به طراحی و اندازه سمعک ممکن است، باتری سمعک سایز 10 (زرد رنگ)، سایز 312 (قهوهای رنگ)، سایز 13 (نارنجی رنگ) یا باتری شارژی باشد. بهطور معمول طول عمر باتری 10 پنج تا هفت روز، باتری 312 هشت تا ده روز و باتری 13 ده تا پانزده روز است. البته با توجه به شدت کم شنوایی و سطح تکنولوژی سمعک و تعداد ساعاتی که در روز فرد از سمعک استفاده میکند، طول عمر باتری میتواند متفاوت باشد.
سوال اصلی همیشه درمورد هزینه سمعکهای ریک یا رایت است. بهطور معمول، هیچ گاه تفاوتی در قیمت مدلهای سمعکهای ریک با سایر انواع سمعک (نامرئی و پشت گوشی) در همان سطح تکنولوژی وجود ندارد. بنابراین اگر سمعکهای ریک را بهجای هرسمعک دیگری که در همان محدوده یا سطح تکنولوژی باشد انتخاب کنید، هزینه اضافهتری پرداخت نخواهید کرد.
در این سمعکها اغلب از تکنولوژی وایرلس استفاده میشود، بنابراین نسبت به سمعکهای دیگر قیمت بالاتری دارند. قیمت سمعک ریک با توجه به سطح تکنولوژی و پلتفرم بهکاررفته در سمعک از 3/500/000 تا 12/000/000 تومان است.
سمعکهای رسیور در کانال یا رسیور در گوش، به دلیل کوچک بودن، ظرافت و تنوع بالای آنها، محبوبیت فوقالعادهای بین متخصصان و مصرفکنندگان دارند. از زمان معرفی آنها، محبوبیتشان افزایش یافته است و بخش عمدهای از فروش جهانی سمعک را تشکیل میدهند. مانند هرچیز دیگری در زندگی، این سمعکها مزایا و معایب خود را دارند.
در مورد این سمعکها سوالات زیادی از ما پرسیده شده است، بنابراین تصمیم گرفتیم همه آنها را در این صفحه پاسخ دهیم. در ادامه میتوانید متداولترین سوالات و پاسخها، و همچنین مزایا و معایب این سمعکها را مطالعه کنید.
تفاوت زیادی وجود ندارد. بعضی از تولیدکنندگان آنها را رسیور در کانال یا ریک (RIC) و بعضی دیگر رسیور در گوش یا رایت (RITE) مینامند. این تنها تفاوت است و این دو واژه دقیقاً مفهوم یکسان دارند.
هربرندی حداقل چند مدل سمعک رسیور در کانال دارد. بیشتر آنها وایرلس (بیسیم) و برخی شارژی (قابلشارژ) هستند. برای این مدل هم گزینههای کمی برای انتخاب نخواهید داشت.
به بلندگو سمعک، رسیور گفته میشود؛ در این جا به این معنی است که رسیور یا بلندگو در مجرای گوش شما قرار میگیرد. رسیور توسط سیم الکترونیکی به بدنه اصلی سمعک ریک متصل میشود. این مسئله به مزایای سمعک اضافه میکند، اما میتواند باعث مشکلاتی شود؛ مزایا شامل صدای بهتر در ازای تقویت کمتر است و مشکل این است که جرم گوش یا رطوبت میتواند رسیور را از بین ببرد.
تعویض رسیور (بلندگو) در سمعک ریک یا رایت بسیار ساده است. در برخی موارد، رسیور قدیمی را بهسادگی از سمعک در جایی که به آن متصل میشود بیرون آورده و رسیور جدید را به داخل فشار میدهید. این کار همانند دوشاخه و پریز برق است و واقعاً آسان است. در سایر موارد، شما باید یک پین را با ابزار یا جسم تیزی حرکت دهید یا بیرون بکشید و رسیور قدیمی را بیرون بیاورید. بهسادگی بلندگو جدید را وارد کنید و سپس پین را به عقب بکشید. میتوانید فیلمهای مربوط به روند کار را در اینترنت پیدا کنید.
اکنون، بیشتر برندها سمعکهای ریک را در اندازههای مختلف تولید میکنند. سمعکهای ریک کوچک محبوب و پُِر طرفدار هستند، اما نسبت به رطوبت و عرق پشت گوش مقاومت کمتری دارند.
اغلب از ما سوال میشود که سمعک ریک بهتر است یا پشت گوشی؟ پاسخ ساده نیست و بستگی دارد به نوع و میزان کاهش شنوایی شما، میزان جرم گوش شما و اینکه چه ویژگیهایی نیاز دارید. سمعکهای ریک نسبت به سمعکهای پشت گوشی میتوانند از قابلیت اطمینان کمتری برخوردار باشند، اما مشکلاتی که معمولاً پیش میآید، تا حدی قابل پیشگیری است و در برخی موارد بهسادگی قابل حل است.
سمعک ریک ظریف است و اغلب میتواند تا محدوده کم شنوایی شدید را پوشش دهد. سمعک پشت گوشی معمولا بزرگتر است و ظرافت کمتری دارد. همچنین سمعک پشت گوشی از لوله و قالب استفاده میکند، اما سمعک ریک فقط دارای سیم باریک و پروب (dome) پلاستیکی یا قالب کوچک است. بلندگو سمعک ریک ممکن است از کار بیفتد، درحالیکه احتمال خراب شدن هرقسمتی در پشت گوشی بسیار کم است. سمعکهای پشت گوشی معمولاً بسیار قابل اطمینانترند.
همانند بسیاری از چیزها در زندگی، سمعکهای RIC/RITE نیز موافقان و مخالفانی دارند. بیایید نگاهی عمیقتر به آنها بیندازیم. ابتدا بیایید نگاهی به مزایای این سمعکها بیندازیم.
این سمعکها دستگاههای بسیار ظریفی هستند. اگرچه بدنه این سمعکها پشت گوش قرار میگیرد، اما در حالت عادی بسیار کوچک و ظریف هستند. این سمعکها از نظر ظاهری جلب توجه نمیکنند، مگر اینکه کسی با دقت در حال بررسی آنها باشد. سیمی که از بدنه سمعک به داخل مجرای گوش منتقل میشود، باریک است و باید در امتداد چین صورت شما در گوش قرار بگیرد، بنابراین تقریباً قابلتوجه نیست. به دلیل این دو واقعیت، این سمعکها از ظریفترین سمعکهای موجود هستند.
ازآنجاکه بلندگو سمعک قابل تعویض است، این سمعکها میتوانند کم شنواییهای مختلف، از ملایم تا شدید را پوشش دهند. این همچنین به این معنی است که اگر بلندگو خراب شود، که اتفاق میافتد، بهراحتی با بلندگو جدید جایگزین میشود، یعنی سمعک لازم نیست برای تعویض بلندگوبه لابراتوار فرستاده شود و اگر شنواییشناس بلندگو یدکی داشته باشد، میتوان تعویض بلندگو را فوری در کلینیک انجام داد؛ یا اگر مهارت کافی داشته باشید میتوانید خودتان این کار را انجام دهید.
اینکه گیرنده در مجرای گوش قرار میگیرد، مانند چاقوی دولبه است. این قرارگیری، آن را در معرض محیط مرطوب و جرم گوش برای قطعات الکترونیکی قرار میدهد. مجرای گوش شما گرم و روغنی است، همه چیزهایی که قطعات الکترونیکی معمولا دوست ندارند.
تولیدکنندگان برای محافظت از بلندگوها با مواد پوشش نانو، پوستههای محصور و بسته و محافظهای جرم گوش (فیلتر) تلاش زیادی میکنند. بااینحال، بهطور طبیعی جرم وارد بلندگو میشود، مگر اینکه از بلندگو بهخوبی مراقبت کنید و مرتب لزوم فیلتر سمعک را تعوض کنید.
در بهترین حالت، این مسئله فقط میتواند خروجی صدا را مسدود کند و در بدترین حالت، میتواند به درون بلندگو نفوذ کرده و آن را از بین ببرد. جرم و رطوبت عامل مرگ بلندگوها است. خوشبختانه، در برخی موارد، بلندگوها بهراحتی توسط شنواییشناس شما تعویض میشوند، اما پس از پایان گارانتی، ممکن است مجبور شوید هزینهای برای آنها پرداخت کنید. گرچه هزینه بلندگوها متفاوت است، اما گران نیستند. البته اگر مرتب آنها را تعویض کنید، هزینهها افزایش مییابد. اگر این مدل سمعک به شما توصیه شده است فقط از مشکلات بلندگو مطلع باشید.
همانطور که گفتم، سمعکهای ریک و رایت دستگاههای بسیار کوچک و ظریفی هستند. بهطور معمول هرچه سمعک کوچکتر باشد، باتری آن نیز کوچکتر میشود. اندازه سمعک و اندازه باتری میتواند مشکلاتی را برای افراد مبتلا به مشکلات مهارت دستی ایجاد کند.
ایده کلی تهیه سمعک این است که بتوانید آنها را استفاده کنید و از مزایای واقعی شنوایی بهتر بهرهمند شوید. اگر در استفاده از آنها برای قرار دادنشان در گوش مشکل دارید، چیزی که باید لذتبخش باشد میتواند بهراحتی به کاری ناامیدکننده و کلافهکننده تبدیل شود. درمورد باتریها نیز باید همین را گفت؛ باتریهای کوچک میتوانند کابوسی برای افراد دارای مشکلات بینایی یا مهارتی باشند. بسیاری از تولیدکنندگان سمعک، سمعکهای RIC و RITE را در اندازههای مختلف و با سایزهای مختلف باتری یا باتری شارژی ارائه میدهند.
برخی از افراد هستند که نباید از این نوع سمعکها استفاده کنند. اگر پارگی پرده گوش دارید یا عمل ماستوئیدکتومی انجام دادهاید، این دستگاههای شنوایی برای شما مناسب نیستند. همانطور که میدانید در صورت بروز این مشکلات، احتمال عفونت گوش میانی و ترشح مایعات افزایش مییابد. هرکدام از این شرایط، بلندگوهای سمعکها را از بین میبرد. به دلیل ماهیت گوشهای شما با این مشکلات، خرابی بلندگو مشکلی مداوم خواهد بود. همین مورد را میتوان برای افرادی که از ترشح گوش رنج میبرند یا مقدار زیادی جرم در گوششان تولید میشود بیان کرد؛ هردو وضعیت باعث مشکلاتی برای بلندگو سمعک میشود.