اغلب از ما درباره سمعک ضد آب سوال میشود، بهویژه برای کودکان و افرادی که به ورزشهای آبی علاقمند هستند.
تصورات نادرستی در این مورد وجود دارد، بهطوریکه این تصورات نادرست باعث مشکلاتی هنگام خرید سمعک و استفاده از آن هنگام شنا کردن و سایر ورزشهای آبی میشود. در جواب به سوال بالا، میتوان خیلی مختصر پاسخ داد که سمعکها ضد آب نیستند، بلکه مقاوم به آب هستند.
آیا سمعک ضد آب (waterproof) وجود دارد؟ خیر.
آیا سمعک مقاوم به آب (Water Resistant) وجود دارد؟ بله.
البته شایان ذکر است، ویژگی مقاوم به آب هم فقط برای سمعکهای پشت گوشی و سمعکهای رسیور داخل کانال (RIC) است و سمعک ضد آب نامرئی یا مقاوم به آب نامرئی وجود ندارد.
درجه حفاظت (Ingress Protection or IP) بیانکننده میزان مقاومت وسایل الکترونیک در برابر نفوذ گرد و غبار و آب است. کد “IP” شامل دو عدد میباشد.
عدد اول نشاندهنده میزان مقاومت در برابر نفوذ گرد و غبار است و این عدد بین صفر تا 6 است، عدد 6 نشاندهنده بالاترین میزان مقاومت در برابر گرد و غبار است.
عدد دوم نشاندهنده میزان مقاومت در برابر رطوبت و نفوذ آب است و این عدد بین صفر تا 8 است، عدد 8 نشاندهنده بالاترین میزان مقاومت در برابر رطوبت و نفوذ آب است.
همه سمعکها با IP 67 یا IP 68 به عنوان سمعک ضد گرد و غبار طبقهبندی میشوند.
عدد 6 یعنی درصورتیکه وسیلهای به مدت 8 ساعت در محفظه گرد و غبار قرار بگیرد، گرد و غبار در آن نفوذ نمیکند.
عدد 7 و 8 نشاندهنده وسایل مقاوم به آب هستند. برخی از سمعکها دارای IP 67 یا IP 68 هستند. کد IP 67 بیانگر این است، که گرد و غبار در سمعک نفوذ نمیکند و اینکه شما میتوانید آن را به مدت 30 دقیقه تا عمق یک متری زیر آب ببرید.
کد IP 68 یعنی گرد و غبار در سمعک نفوذ نمیکند و اینکه شما میتوانید تحت شرایطی که تولیدکننده سمعک مشخص میکند، آن را در عمق بیشتر از یک متر و به مدت طولانیتر زیر آب ببرید. یعنی وسیله مورد نظر بدون هیچگونه منفذی درزبندی شده است.
بااینحال، در برخی از وسایل، آن بدین معناست که آب میتواند نفوذ کند، اما فقط در حالتی که به وسیله آسیب نمیزند.
از سمعک مقاوم به آب هنگام دوش گرفتن و شنا کردن نباید استفاده کرد، برای اینکه حتی سمعکهای دارای کد IP 68 به معنای واقعی ضد آب نیستند.
بااینحال، مفهوم این کدها این است، که اگر سمعک شما به طور ناگهانی داخل ظرفشویی یا دستشویی افتاد، در معرض باران شدیدی قرار گرفتید، یا برای مدت کوتاهی با سمعک زیر دوش آب رفتید، درصورتیکه سمعک را کاملا خشک کنید، این موارد به عملکرد سمعک شما آسیبی نمیزنند.
تابستان به معنای هوای گرم، عرق کردن و شنا کردن است. بااینحال، تابستان میتواند زمانی برای خرابی سمعکهای شما نیز باشد. در این بخش نحوه محافظت از سمعک و چگونگی مقاومت سمعکها در برابر این عوامل ارائه شده است.
در تابستان شما قطعا عرق میکنید، صرفنظر از اینکه به مسافرت میروید یا نه. اگر در کنار استخر یا ساحل هستید، باید درمورد کرم ضد آفتاب، آب و گرما نیز نگرانی داشته باشید. در چنین مواقعی، سمعکهای شما ممکن است باعث نگرانی شوند. خطاها و مشکلات زیادی ممکن است رخ دهد، بهویژه اگر سمعکهای شما خیس یا بیش از حد گرم شود.
احتیاط، سلاح اصلی شما در برابر این خطرات است، اما میتوانید به دنبال سمعکهای مقاومتری نیز باشید. در این مقاله چگونگی محافظت از سمعک در برابر این عوامل و اینکه چگونه سمعکهای مقاوم به آب ممکن است در آینده شما را از مشکلات حفظ کند، مطرح میشود.
اگر قصد سفر به شهرهای ساحلی را دارید یا فقط برای روزهای گرم برنامهریزی کردهاید، در این قسمت چند روش برای مراقبت از سمعک در ماههای تابستان آورده شده است. موارد محدودی وجود دارد که میتواند به سمعک آسیب برساند، اما بسیاری از آنها قابلاجتناب هستند.
اگر از سمعک با باتریهای یکبارمصرف استفاده میکنید، احتمالا دردسر باتری سمعک روی-هوا (Zinc-Air) را درک میکنید. در طول تجربه استفاده از سمعک، تعدادی از آنها را خواهید داشت و قرار دادن باتریهای قابل تعویض، تاحدی طراحی سمعک شما را پیچیده میکند. باتری باید داخل سمعک قرار بگیرد و محفظه باید بزرگ بوده و بهراحتی باز شود.
در مقایسه با سمعکهای مرسوم، بسیاری از سمعکهای شارژی کوچکتر، فشردهتر و مقاومتر نسبت به آب هستند. با ورودیهای کمتر، قسمتهای کمتری برای نفوذ آب وجود دارد. این مسئله مزیتی بزرگ در طول تابستان است، زمانی که عرق و آب نگرانیهای جدی تلقی میشوند.
سمعکهای قابل شارژ برای ماههای زمستان نیز بهتر هستند. باتریهای سمعک روی-هوا در اثر قرار گرفتن در معرض هوای سرد و مرطوب بهطرز آشکاری دچار مشکل میشوند و این مسئله میتواند برای کسانی که زمستانهای سختی را سپری میکنند، مشکل جدی ایجاد کند. دست سرد نیز تعویض باتری سمعک را دشوار میکند و اگر مرتب از سمعک استفاده میکنید، تقریبا خیلی زود از باتریهای یکبارمصرف استفاده خواهید کرد. سمعکهای قابلشارژ در ماههای تابستان و زمستان مزیتی را به شما ارائه میکنند و به شما توانایی لازم برای ادامه زندگی میدهند.
برخلاف تصور عمومی، سمعک ضد آب واقعی (waterproof) وجود ندارد. تفاوت مهمی بین مقاوم در برابر آب (water resistant) و ضد آب وجود دارد و تمییز این دو از هم مهم است. اگرچه سمعکهایی که در برابر آسیب ناشی از آب مقاوم هستند، دوام بیشتری دارند، اما این به این معنا نیست که میتوانید آنها را در معرض خطر قرار دهید بلکه فقط به این معناست که در مواقع اورژانسی یا تصادف، لازم نیست بترسید و نگران باشید.
برای نمونه، اگر با سمعکهای خود برای مدت کوتاهی دوش بگیرید، اشکالی ندارد، اما شنای طولانی مدت در استخر یا دریا ممکن است باعث آسیب شود. پوششهای ضد آب و باتریهای لیتیوم-یون سمعکهای شما را مقاومتر میکند، اما آنها را نفوذناپذیر نمیکند. شما همیشه باید به فکر سمعکهای خود باشید، اما ویژگیهای مقاوم و بادوام باعث کاهش استرس شما میشود.
اگر بهتازگی دچار کم شنوایی شدهاید یا میخواهید سمعکهای خود را ارتقا دهید، ممکن است به دنبال گزینههای مقاوم در برابر آب باشید. بیشتر برندهای سمعک گزینههای زیادی دارند که بسیاری از آنها مطابق با استاندارد IP 68 برای مقاومت در برابر گرد و غبار و آب است.
هر برند شامل چندین سمعک مقاوم به آب است. در واقع، سمعک شامل پوششی آبگریز (نانو) است که باعث دفع آب و آلودگی از سمعک میشود. این پوشش باعث جلوگیری از هر نوع آسیب ناشی از آب نمیشود، اما میتواند در برابر عرق و آلودگی از سمعک محافظت کند. با فیلترهای محافظ روی میکروفونها و رسیورها در کنار سایر ویژگیها، اگر مراقب باشید سمعکهای شما مدت زیادی در برابر آب دوام میآورند.
اگر به دنبال سمعکی بادوامتر هستید، سمعکهای شارژی و مقاوم به آب میتواند اولین انتخاب شما باشد.